Kifütyülték a fideszes képviselőket Esztergomban

2010.10.21. 19:20
Továbbra sincs alpolgármestere Esztergomnak, miután a Fidesz képviselőcsoportja levetette a saját maga által kezdeményezett rendkívüli közgyűlés napirendjéről a kérdést. Tétényi Éva polgármester indítványára a közeljövőben külön tárgyalások kezdődnek a város több mint egymilliárdos lejárt hitelállományának átütemezéséről. A rendkívüli ülést a városháza előtti téren ezren követték füttyel és tetszésnyilvánítással.

Többször kifütyülte az esztergomi képviselőtestületi ülést kivetítőn követő városi közönség a Fidesz-frakció ismétlődő napirendi javaslatait, amellyel a többségben lévő párt megpróbálta hátrébb sorolni a város adósságállományáról szóló polgámesteri javaslatot. Az esztergomi képviselőtestület azért tartott rendkívüli közgyűlést csütörtökön, mert a Fidesz a bizottsági helyek elosztásának rendezetlen ügye miatt a testület  összehívását kérte.

A közgyűlés azonban városi eseménnyé vált, Esztergom főterén az érdeklődők kivetítőn közvetítették a hozzászólásokat, miközben – állítólag az atrocitásoktól tartó fideszes képviselők kérésére – erős rendőri készültség biztosította a környék rendjét.

Tétényi Éva független polgármester a rendkívüli közgyűlés napirendjére próbálta vetetni az alpolgármester-választás ügyét is, ám azt a Fidesz arra való hivatkozással, hogy nem tudja, ki Tétényi jelöltje, nem szavazta meg. Tétényi szerint a testület ezzel mulasztásos törvénysértést követett el.

Meggyes Tamás, a város korábbi polgármestere az Indexnek azt mondta, képviselőtársaival azért akadályozták meg a kérdés tárgyalását, mert nem szerették volna, ha bárkit meglepetésként ér a jelölés. Tétényi Éva lapunknak viszont azt mondta, hogy a fideszesek is tudtak a szándékáról, mely szerint éppen a kérdés tárgyalását megakadályozó frakcióvezetőt, Steindl Balázst kérte volna fel helyettesének.

Ezt követően hosszas napirendi huzakodás kezdődött a város adósságállományának kezeléséről. Tétényi az ülésen osztotta ki az elmúlt napokban beszerzett gazdálkodási adatok összesítését a képviselőknek. Eszerint Esztergomnak főként közüzemi tartozásokból több mint egymilliárdos, 90 napnál régebben lejárt adósságállománya gyűlt össze. A polgármester szerint ennek rendezéséről mindenképpen szavaznia kellett a testületnek, a Fidesz viszont igyekezett az utolsó napirendi ponthoz, „főműsoridőn kívülre” sorolni a kérdés tárgyalását.

Végül – vélhetően a külső füttyök hatására is – a Fidesz beadta a derekát, és a képviselők 15:0 arányban megszavazták, hogy Tétényi kezdje el a város hitelezőivel az elmaradt hitelek kifizetéséről szóló tárgyalásokat. A polgármester nagy közönségtetszést váltott ki,  amikor felszólította a fideszeseket, hogy most már vegyék komolyan a megbízatásukat, és hagyják abba a szavakkal való játékot. Az új városvezető később ovációt és tapsot is kapott, amikor a városháza erkélyéről üdvözölte a tömeget.