no

Melyik a legjobb söralátét adóbevalláshoz?

2010.10.21. 10:10
A kormány azt akarja, hogy egy söralátéten is elférjen az adóbevallás. A miniszterelnök prototípusról beszélt a parlamentben, a gazdasági miniszter bemutatott egy mintadarabot. De ki milyen söralátétnek örülne a legjobban?

Orbán Viktor miniszterelnök még áprilisban, az országgyűlési választások után jelentette be, hogy olyan adórendszert szeretne, amelyben az adóbevallás elfér egy söralátéten.

Melyik a legjobb söralátét adóbevalláshoz?

A tenyérnyi kartonlapon benyújtott adóbevallás egészen mostanáig az egyszerűsített adórendszer vicces metaforája maradt, a hétfői parlamenti ülésen azonban Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter valóban előhúzott a zsebéből egy söralátétet. Orbán felszólalásában külön megemlítette, hogy a söralátét prototípusa elkészült, és a televíziós közvetítésben látni lehetett, ahogy a fideszes képviselők a beszéd alatt egymás között körbeadják és tüzetesen szemügyre veszik a söralátétnek látszó tárgyat.

Ezek szerint a mágikus söralátét valóban létezik. De milyen sörhöz való vajon?  A kérdést szavazásra bocsátjuk: itt vannak a világ legérdekesebb nevű sörei, döntse el a kedves olvasó, hogy barbáros, júdásos vagy világvégés söralátéten kíván-e színt vallani az Apehnek.

Barbár

A Barbar Winter Bok a belga Lefebvre sörfőzde barna ale típusú, kifejezetten téli söre, októbertől februárig főzik, különlegessége, hogy 2,5 százaléknyi mézet is tartalmaz. Színe sötét, mahagóni, már-már fekete, íze édeskés, a szilva, a cseresznye és a barnacukor aromái dominálnak benne. Egyszerű észjárású adózóknak ajánljuk.

barbar fin

Delirium Tremens

Az alkohol okozta elmebaj latinul – innen kapta nevét a belga Huyghe sörfőzde Delirium Tremens nevű söre, címkéjén a vicces rózsaszín elefánttal, az üvegben az átlagosnál kétszer erősebb, 8,5 százalékos alkoholtartalmú itallal. A gyönyörű, fehér, kerámiaszerű palackba eleinte alkoholos, később édes-gyümölcsös ízű sört töltenek, amelyre jellemzőek még a friss, füves és az enyhén mézes ízek. 1998-ban az év sörének választották. A Fidesz gazdaságpolitikáját tanácstalanul szemlélő adózók kedvenc alátétje lehet.

delirium fin

A herceg

A Duke (magyarul herceg) az 1899-ben alapított pittsburghi Duquesne Brewing Company legnépszerűbb söre volt, egészen a gyár 1972-es bezárásáig. A Duke ale típusú sör volt, de a gyárban emellett főztek legalább egy tucatnyi fajtát, köztük lagert és bockot is. Két éve újjáélesztették a márkát, és idén júliusban legördült a szalagról az első ezer palack Duquesne Pilsener. Duke egyelőre nincs, de még lehet. Az Orbán Viktor vezetői képességeiben bízó adózók ideális alátétje.

duke fin

Vastag kerék

A Fat Tire-t (vastag kerék, de majdnem lapos kerék – flat tire – a logón egy biciklivel) a New Belgium sörfőzde gyártja, viszont nem Belgiumban, hanem a coloradói Fort Collinsban. Az USA nyugati felén kifejezetten népszerű sör, persze nem a Budweiser kategóriában versenyez, hiszen még mindig csak 19 államban forgalmazzák. Amber ale típusú, borostyánszínű sör, 5,2 százalékos alkoholtartalommal, közepesen testes, nem túl erőteljes, enyhén malátás íz jellemzi. LMP-szimpatizánsoknak, zöldeknek tökéletes lehet.

fat fin

Tiltott gyümölcs

Le Fruit Défendu, De Verboden Vrucht, azaz tiltott gyümölcs, címkéjén Ádámmal és Évával, amint a tudás fájának gyümölcsét kóstolgatják – mint tudjuk, rosszul teszik.  A belga De Kluis söre típusára nézve strong dark ale, vagyis sötét – rezes-barnás színű – és erős: 9 százalékos. Malátás ízében megjelenik a szegfűszeg és a koriander, ami jól elrejti az alkoholt. Körbeszámlázásban érdekelt vállalkozások elengedhetetlen eszköze.

fruit fin

A guillotine

A morbid sörnevek nagymesterétől, a belga Huyghe-től származik a La Guillotine is. Közepesen testes strong pale ale, 9 százalékos alkoholtartalmú, világos, aranyszínű, kissé száraz, kesernyés utóízzel. Azoknak, akik tartanak a következményektől.

guillotine fin

Júdás

A Belgiumban igen népszerű Maes gyártójától, az Alken-Maestól származik a strong pale ale típusú Judas. Alkoholtartalma magas, 8,5 százalék, de ez nem érződik rajta; gyümölcsös, sárgabarackos ízét kesernyés lecsengés árnyalja. Nagybani adócsalóknak ideális.

judas fin

Hirtelen halál

A Mort subite (hirtelen halál) az azonos nevű, 1910-ben alapított brüsszeli sörözőről kapta a nevét. Különleges, lambic típusú, vagyis spontán erjedésű sör, közepes (4,5 százalékos) alkoholtartalommal. Létezik cseresznyés, feketeribizlis, őszibarackos és málnás változata is,  illetve a Gueuze, amely fiatal és idős lambic típusú sörök házasításával készül. A sör neve a közhiedelemmel ellentétben nem az alkohol hatására utal, hanem egy kártyajátékból származik. Az alátét szerencsejáték-függők kedvelt adóbevallási formája lehet.

mort fin

Sátán

A Satan, és annak arany és vörös változata, a Satan Gold és a Satan Red a holland De Block sörfőzde terméke. A vörös változat borostyánszínű, 8 százalék alkoholtartalmú, ízét tekintve krémes és erőteljes, fűszeres-édeskés, a palackban tovább fermentálódó sör. Könnyed, jól iható sör, súlyos névvel; elkeseredett, meghasonlott adózóknak ideális.

satan fin

Világvége

A világ legerősebb söre címért folytatott küzdelem tavaly februárban kezdődött a német Schorschbrau 31százalékos Schorschbockjával. Novemberben a skót BrewDog előállt a Tactical Nuclear Penguinnel (32 százalék), amire a németek új, 40 százalékos Schorschbockkal válaszoltak.  A skótok idén februárban a Sink the Bismarckkal (41 százalék) vágtak vissza; majd, hogy véget vessenek a számháborúnak, idén nyáron bemutatták a The End of the Worldöt, a világvégét, amelynek 55 százalékos alkoholtartalma a pálinkákéval vetekszik. Az üveg kitömött kisállatokban érkezik, egy palack 150 ezer forintba kerül. Evásoknak, ekhósoknak szeretettel.

endworld fin

Borsodi

Világos színű magyar termék magyaroknak, sörimádóknak.

borsodi fin