Az MSZP népszavazást akar a magánnyugdíjpénztárakról

2010.10.22. 11:33 Módosítva: 2010.10.22. 12:09
Népszavazást kezdeményez az MSZP a magánnyugdíjpénztári tagdíjátutalás felfüggesztése miatt.

Mesterházy Attila pártelnök bejelentette: egy-egy "fiatal munkavállaló" elnökségi tag összesen három kérdést adott be az Országos Választási Bizottsághoz.

Harangozó Tamás azt kérdezné meg: "Egyetért-e ön azzal, hogy a magánnyugdíjpénztári kifizetéseket az állam semmilyen módon, még átmenetileg sem vonathatja el?" Kunhalmi Ágnes arról kérdeztetné meg az embereket, egyetértenek-e azzal, hogy a magánnyugdíjpénztári tagdíjat törvény nem módosíthatja - még időlegesen sem - nyugdíjjárulékra.

Szabadkai Tamás kérdése pedig úgy szól: "Egyetért-e ön azzal, hogy az egyének magánnyugpénztári tagdíjait kizárólag az általuk kiválasztott magánnyugdíjpénztár kezelheti?"

Példátlannak tartják

A pártelnök a kezdeményezésüket azzal indokolta, hogy itt és most akarnak megálljt parancsolni a kormány agresszív politikáját, de ezt a parlamentben nem tudják megtenni.

Mesterházy Attila példátlannak tartja, hogy a kormány lenyúlja a fiatal munkavállalók megtakarításait, ráadásul azt sem mondja meg, hogyan adja vissza ezt a pénzt.

Kiemelte: a magánnyugdíjpénztári rendszerben mindenki látja, hogy mennyi megtakarítása van, a pénz örökölhető és egy összegben fel is vehető. A pártelnök ezt átláthatóbbnak tartja, mint az állami nyugdíjrendszert.

Kaotikus nyilatkozatok

A szocialista politikus példátlannak nevezte, hogy az állam "ilyen durván, a jogbiztonságot veszélyeztető módon" avatkozik be a nyugdíjrendszerbe.

Kifogásolta továbbá, hogy a kormányzati politikusok részéről kaotikus nyilatkozatok hangzanak el.

Közölte, jogászokkal is konzultáltak a kérdéseikről, és remélik, hogy ezek közül legalább egyet elfogad, azaz népszavazásra bocsáthatónak talál az OVB.

A pártelnök ismét felszólította a kormányt arra, hogy vonja vissza a magánnyugdíjpénztári befizetésekre vonatkozó törvénymódosításokat.

Szijjártó szerint nem lehet elvenni a szabad választás jogát

Demokráciában még népszavazással sem lehet elvenni a szabad választás jogát, arra kényszeríteni az embereket, hogy a nyugdíjukat a nyugdíjtőzsdén kockáztassák - kommentálta Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője az MSZP kezdeményezését. A szocialisták azonban továbbra is el akarják venni ezt a jogot az emberektől, továbbra is a spekuláns üzletemberek oldalára állnak ahelyett, hogy az emberek oldalára állnának, mondta Szijjártó.