Zár alá vették a Mal-vezér vagyonát

2010.10.22. 15:55
Az ajkai timföldgyár környezetvédelmi felelősének vagyona is zár alá került pénteken. A döntést a Veszprém Városi Bíróság hozta meg. A Mal Zrt. jogi képviselője pénteken azt mondta, a cég hajlandó több millió forintot fizetni az iszapömlés halálos áldozatai hozzátartozóinak.

Zár alá vette Bakonyi Zoltánnak, a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. vezérigazgatójának ingatlanvagyonát és a cégben lévő üzletrészét pénteken a Veszprémi Városi Bíróság.

A Bakonyi család a Malban 30 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik, és bár nem tudni, ez hogyan oszlik meg a céget alapító Bakonyi Árpád és fia Zoltán között, a családi vagyont a Napi Gazdaság 100 leggazdagabb magyarról készült összeállítása 16,5 milliárd forintra becsüli. Bakonyi Zoltán és Bakonyi Árpád is ugyanarra a balatoni címre van bejelentve, az ingatlan értéke százmilliós nagyságrendű.

Zár alá vette a bíróság F. Józsefnének, az ajkai timföldgyár környezetvédelmi és laborfelelősének ingatlanvagyonát is - közölte Meződi János a bíróság elnökhelyettese. D. Józsefet, a Mal Zrt. műszaki igazgatóját gyanúsítottként hallgatták ki az ügyben, vele kapcsolatosan a bíróság pénteken nem hozott zár alá vételi végzést.

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) Bakonyi Zoltánt halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével gyanúsítja, míg F. Józsefnét ésD. Józsefetközveszélyokozás és környezetkárosítás gyanúja miatt hallgatták ki.

Bakonyi Zoltánt október 11-én állította elő a rendőrség, majd a vezérigazgatót őrizetbe vették. A Veszprémi Városi Bíróság két nappal későbbelrendelte Bakonyi Zoltán azonnali szabadlábra helyezését. A döntés fő indoka az volt, hogy a bűncselekmény alapos gyanúja sem állapítható meg az eljárás ezen kezdeti szakaszában. A Veszprém Megyei Bíróság október 19-én hozott másodfokú, jogerős döntésével helybenhagyta az elsőfokú bíróság végzését, így a vezérigazgató szabadlábon maradhatott. A megyei bíróság ugyanakkor halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségében megállapította az alapos gyanút Bakonyi Zoltánnal szemben.

D. József és F. Józsefné szintén szabadlábon védekezhet. Vallomást nem tettek, gyanúsításuk ellen panasszal éltek.

Az ajkai térségben október 4-én bekövetkezett vörösiszap-katasztófa következtében kilenc ember meghalt, több mint százötvenen pedig megsérültek.

Több millió forintot fizetne a Mal az áldozatok rokonainak

A Mal ügyvédje és a károsultak egy csoportjának jogi képviselője, Magyar György pénteken, a Devecseren tartott egyeztetésen arról állapodott meg, hogy a Mal több millió forintot fizetne egyénenként azoknak a hozzátartozóknak, akik elvesztették rokonaikat a katasztrófában, Kolontáron.

Magyar, aki nyolc gyászoló család érdekeit képviseli, az egyeztetést követően közölte: azt akarják, hogy a Mal Zrt. saját vagyonából, kártérítési előlegként azonnal fizessen több millió forintot az áldozatok hozzátartozóinak.

A Mal-t képviselő Ruttner György erre úgy reagált, a cég hajlandó fizetni, de a pénzt támogatásként, fájdalmuk enyhítéseként juttatnák el a legsúlyosabb károsultaknak. Érdemi választ későbbre ígért, tekintettel arra, hogy ehhez Bakondi György katasztrófavédelmi kormánybiztos hozzájárulása, valamint a jogi helyzet tisztázása is szükséges.