Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

Megtelt a vörösiszapos hulladéktározó

2010.10.24. 19:04
Hamarosan nem lehet már több szennyeződést és törmeléket szállítani az eddig kijelölt tározóba, mert megtelt. A szakemberek egy újabb terület kijelölését kérik, mert Devecser belterületéről még nem tudták összegyűjteni az összes vörösiszapot és a szennyezett földet.

Megtelt az a kijelölt tározó, amelybe a katasztrófavédelem eddig hordta az ajkai katasztrófa sújtotta térségből összegyűjtött vörösiszapot és törmeléket, ezért arra kérik Mal Zrt.-t, jelöljön ki egy újabb területet a további szennyezőanyagok tárolására,  tudta meg az MTI tudósítója a kárfelszámolás munkálatait irányítóktól Devecserben.

Fotó: Mohai Balázs
Fotó: Mohai Balázs

A három héttel ezelőtti ipari katasztrófa kárfelszámolásakor az ajkai timföldgyár VI-os zagytározóját jelölték ki az összegyűjtött szennyeződés, valamint az elbontott házak és kerítések törmelékeinek tárolására. Másfél millió köbméternyi anyagot szállítottak a teherautók az egykori tározóba, amelyet majd rekultiválni kell.

A katasztrófavédők számításai szerint szerdától már nem tudnak több anyagot szállítani a tározóba, ezért nyitni kell egy újat, ugyanis Devecser belterületéről még nem tudták összegyűjteni az összes vörösiszapot és a szennyezett földet. Hely kell majd a bontásra ítélt házak törmelékeinek és a külterületeken összegyűjtendő szennyeződések tárolására is.

Vasárnap ötven 20 tonnás teherautó hordta Devecserről Kolontáron át a kijelölt tározóba a munkagépekkel összegyűjtött vörösiszapot, de az előzetes tervekkel ellentétben nem tudták valamennyi utcát és udvart kitakarítani. A lakóterek közvetlen közelében a szennyeződés 85-90 százalékát takarították fel addig.

A szakemberek szerint látványos és eredményes munka csak akkor végezhető, ha a lakhatatlanná vált épületeket elbontják, és azok maradványait a vörösiszapos földdel együtt elszállítják, de a bontási határozatot, amely a polgármester szerint akár 200 házat is érinthet, még nem adták ki.

Az eső nem segít a munkálatokban

A kárfelszámolási munkát nehezíti, hogy vasárnap késő délután eleredt az eső, és a meteorológusok a következő napokra is hasonló, rossz időjárást jósolnak. A vízügyi szakemberek szerint az eső azért is jelent veszélyt, mert tovább mossa a megsérült zagytározó X-es kazettájának északi oldalán lévő fél méter széles és 25 méter hosszú repedéseket, és a kiszakadt tározóból, valamint a külterületeken elnyúló szennyezett területről a vörösiszap a föld mélyebb rétegeibe és a folyóvizekbe is eljuthat.

Legutóbb a hét elején esett az eső az ajkai térségben, ezért a talaj felázott, a munkagépek elsüllyedtek, a Torna-patakba pedig egyre több lúgos anyag került. Akkor a helyszínen a víz lúgosságát mérő 14 fokú skálán 12 pH-s értéket mértek, és ez az eredmény a Marcalon is jóval 10 fölött volt.

A három héttel ezelőtti katasztrófakor 13.5 pH-s lúgos sár és víz került a folyóba, amely kipusztította a Torna-patak és a Marcal élővilágát, és több mint száz embernek égési sérülést okozott. Még mindig harminc embert ápolnak kórházakban, többek állapota továbbra is súlyos.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.