Elkészült a kormány egészségügyi javaslatcsomagja

2010.10.25. 08:20
Munkaszüneti nap lesz az egészségügyi dolgozóknak július elseje, megszűnik a súlyponti kórház kategória, és szigorodnak a gyógyszertár-létesítés szabályai – többek között ezt tartalmazza az egészségügyi tárgyú törvények módosítására vonatkozó, a Magyar Nemzet birtokába került javaslatcsomag.

Tizenkét törvény módosítását tartalmazza a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) előterjesztése, írja a Magyar Nemzet.

Az egyik javaslat szerint munkaszüneti nappá nyilvánítanák július 1-jét (Semmelweis-napot) a foglalkoztatási jogviszonyban álló egészségügyi és egészségügyben dolgozóknak. Egy másik módosítás megszüntetné az elszámolási nyilatkozatot, amely az ellátás befejezésekor minden betegnek kötelezően átadott fizetési előkalkulációt jelentette.

Nem kell elszámolási nyilatkozat

Ezt akkor azzal indokolták, hogy a páciens így pontosan láthatja, az intézmény milyen beavatkozásokat és milyen időtartamú kórházi bennfekvést számol el utána, s az elvégzett munkáért mekkora finanszírozásra számíthat az egészségbiztosítótól. A szolgáltatók már korábban is tiltakoztak ellene, felesleges adminisztrációnak nevezték, ráadásul sokszor nem a valós finanszírozást tükrözte. Az előterjesztés szerint a nyilatkozat eltörlése a szolgáltatók adminisztrációs és pénzügyi terheit csökkenti.

A javaslatcsomag megszüntetné a súlyponti kórház kategóriát, az indoklás szerint ugyanis nem lehet pontosan tudni, mit jelent a súlyponti vagy póluskórház fogalma.

Szigorítanák a patikaalapítás szabályait is: meghatározott lakosságszámhoz és földrajzi elhelyezkedéshez kötnék a gyógyszertárnyitást. Előírnák azt is, hogy a patikát üzemeltető cégben a patikusnak többségi tulajdonnal kell rendelkeznie, írja a Magyar Nemzet. A kormány így akarja nemzeti érdekkörben tartani a gyógyszertárakat.

Kati is megjárja

A javaslat tartalmazza a mefedron felvételét a visszaélés szempontjából veszélyes szerek listájára. Ez azt jelenti, hogy a kati néven elhíresült partidrogot kábítószerré nyilvánítják.

A módosítással pontosítanák a vényen feltüntetett adatok körét is. A három éven aluli gyerekeknél a születési évet és hónapot is, egyéb esetekben elég lenne az év.

Kedvezőbb lenne a javaslat szerint a gyes mellett munkát végzők táppénzének megállapítása is, de egyelőre nem tisztázott, milyen módon.