Élje át újra a taxisblokádot!

2010.10.28. 11:17

Éppen taxiban ült, amikor éppen 20 évvel ezelőtt a sofőr csatlakozott a tiltakozókhoz? Két blokád közé szorulva, az autójában töltötte az éjszakát? Szidta a kormányt? Szidta a taxisokat? Új albérletbe költözött? Elindult külföldre? Vizet, netán pálinkát vitt a demonstrálóknak? Hogyan élte meg a taxik közé zárt napokat? Írja meg, és mi megírjuk!

Ott volt, ön is látta?
  • Talált taxisblokádos képet az asztalfiókban, a papa fotóalbumában? Küldje el és megosztjuk a többi olvasóval!
Fontosabb részletek
  • Több hetes tagadás után 1990. október 25-én az ipari minisztérium szóvivője átlagosan 65 százalékos üzemanyagár-emelést jelent be.
  • Több száz taxis gyűlik össze a Felvonulási téren, majd átmennek a Kossuth térre.
  • A taxisok a parlament lépcsőjén tárgyalnak a közlekedési miniszterrel, sikertelenül.
  • A feldühödött taxisok elkezdik elfoglalni a budapesti hidakat.
  • Vidéki taxisok is csatlakoznak a közlekedési blokádhoz.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • ,,A benzináremelés által kiváltott politikai válság döntő pontjához érkezett. Itt az utolsó pillanat, amikor még mód van a tárgyalásos rendezésre. Holnap már csak a karhatalmi erőszak vagy a zűrzavar között lehet választani,, - hangzik a Szabad Demokraták Szövetsége ügyvivői testületének nyilatkozata, amelyet vasárnap juttatott el az MTI-hez.

    A dokumentum leszögezi: "A szabad demokraták felhívják mind a kormányt, mind a tiltakozó mozgalom résztvevőit, hogy ne szalasszák el a békés rendezés utolsó lehetőségét. Megnyugvással vesszük tudomásul, hogy az úttorlaszok őrzői tanújelét adták felelősségérzésüknek, és
    számottevően enyhítettek a blokádon. Kívánatos, hogy a kormány is
    hasonló felelősségtudattal járjon el.

    Megengedhetetlennek tartjuk, hogy ismét elhangzott a karhatalom
    bevetésével való fenyegetőzés. A kormánynak tudnia kell: ha
    erőszakkal próbál véget vetni a tiltakozó mozgalomnak, olyasmibe
    sodródik bele, amit a kommunista diktatúrának a gazdasági válság 12
    évében mindvégig sikerült elkerülnie. A következmények végzetesek
    volnának. A végsőkig elkeseredett társadalom jóvátehetetlenül
    elidegenednék nemcsak a válság kezelésére képtelen kormánytól, de
    magától a demokratikus rendtől is. Ellenséges társadalommal szemben
    pedig a demokráciát megszilárdítani, a gazdasági hanyatlást
    megállítani nem lehet.

    Tárgyalni, tárgyalni és tárgyalni kell. Felhívjuk a kormányt,
    hogy biztosítsa a mai tárgyalások teljes nyilvánosságát. Felhívunk
    minden tárgyaló felet, hogy a legnagyobb komolysággal keressék a
    lehetséges megegyezést. Felhívjuk a tiltakozó mozgalom résztvevőit,
    hogy mihelyt az egyezség létrejöttéről meggyőződtek, lássanak hozzá
    az úttorlaszok teljes felszámolásához." (MTI)

  • Kecskemét északnyugati peremén a vasárnapra virradó éjszaka a rendőrség közbeavatkozására volt szükség. Fekete József, a városi rendőr-főkapitányság helyettes vezetője elmondta, hogy a taxisok kérték a rendőrség segítségét, mivel a helyi lakosok egy kis csoportja - a rendőrség szerint garázda, részeg személyek - a kamionok el állva, feküdve meg akarták akadályozni, hogy a teherfuvarozók bontsák a blokádot. A taxisok képviselői megerősítették, hogy a rendőrség segítségét kérték, de nem arra, hogy embereket bántalmazzanak - mint azt szemtanúk állítják. A rendőrök négy embert távolítottak el a helyszínről azért, hogy ne akadályozzák a blokád szétbontását. Az érintetteket egyébként már elengedték, ellenük a közbiztonság helyreállításának akadályozása miatt büntetőeljárás indul.

    A reggeli órákban egyébként ugyanezen a kritikus pontok a tömeg
    újra gyülekezik. A taxisok tartják a rendet, de néha már vita robban
    ki a taxisok és a lakosok között. Az utóbbiak a rendőri beavatkozás
    hírére újabb blokádot akarnak. (MTI)

  • Göncz Árpád péntek éjjeli nyilatkozatát-felhívását a taxisok támogatásként fogták fel, s a köztársasági elnök - túllépve hatáskörét - ily módon egy szinte kész megállapodást robbantott fel, jóllehet, ismerte a kormány álláspontját - közölte Csengey Dénes az MDF sajtótájékoztatóján . (MTI)

  • "Rendet akarunk", "Nem lesz puccs", "Éljen a kormány", "Taxik haza", "Alkotmányos rendet", "Mi vagyunk a többség" - ezek a kiáltások hallatszottak leggyakrabban a Parlament előtt vasárnap délután rendezett kormánypárti tüntetésen. A résztvevők meglehetősen fűtött hangulatban követelték, hogy a barikádot állítók immár haladéktalanul számolják fel az úttorlaszokat, állítsák helyre az ország normális rendjét. Aláírásokat gyűjtöttek ezzel kapcsolatban, és szélsőséges megjegyzésektől sem mentes kisebb csoportok szerveződtek. Néhányan enyhén szólva is nehezményezték a televízió szerintük részrehajló tudósításait: ,,Kormánysajtót akarunk,, - skandálták többen. A több ezres tömeget rendőrkordon védte a más véleményen lévő ellentüntetőktől, akik ugyancsak megjelentek a Kossuth téren, s akiket szintén a rendőrök védtek.


    Az állampolgári kezdeményezésre szerveződött kormánypárti
    tüntetéshez csatlakozott az MDF, az Ifjúsági Demokrata Fórum,
    valamint a Bajcsy-Zsilinszky Társaság is.

  • Az Érdekegyeztető Tanács (ÉT) vasárnaptartott rendkívüli ülésén viszonylag hamar közel kerültek az álláspontok azzal kapcsolatban, hogy mintegy 12 forinttal kellene csökkenteni a benzin fogyasztói árát. A részletekben kidolgozásánál azonban jelentős nézeteltérés alakult ki a kormány, valamint a munkavállalók és a munkaadók álláspntja között.

  • A tüntetőkhöz Für Lajos, honvédelmi és Horváth Balázs belügyminiszter is szólt. Utána a tüntetők elénekelték a Himnuszt és háromnegyed 3-kor a Szózatot énekelve a Munkaügyi Minisztérium épülete elé vonultak, hogy az Érdekegyeztető Tanács ottani ülésének résztvevőivel tudassák
    véleményüket. (MTI)