Orbán hétfőn megmondta, mit kell tenni

2010.10.26. 16:45
A Fidesz vezetése már hétfőn este tudott arról, hogy az Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek találja az kormány egyik első intézkedését, amely visszamenőleg adóztatta meg 98 százalékkal a közszolgák 2 millió forint feletti végkielégítéseit.

Az Index információi szerint a keddi AB-bejelentés miatt előálló helyzetet a frakcióelnökség hétfői ülésén tárgyalták, ahol Lázár János frakcióvezető ismertette a döntést.

Lázár a frakcióelnökség előtt ismertette a külföldön tartózkodó Orbán Viktor miniszterelnök álláspontját, aki – tekintettel arra, hogy a költségvetés számára létfontosságú, a magánnyugdíjpénztárakat érintő parlamenti döntés is a testülethez kerül – az AB döntési jogköreinek szűkítését jelölte meg válaszlépésként. Információink szerint a frakcióelnökség lényegében tájékoztatást kapott a tervezett lépésekről, az ügyben vita nem volt.

Lázár a délutáni tájékoztatóján azt mondta: egyeztetett Orbán Viktorral arról, hogy elengedhetetlenül szükségesnek tartja a különadó rendszerének fennmaradását. A kormányfő "tökéletesen egyetértett" a helyzetértékelésével, és támogatásáról biztosította - fűzte hozzá.

Arra, hogy minden esetben módosítani fogják-e az alkotmányt, ha az Ab olyan döntést hoz, amely nem az eredeti elképzelésüknek megfelelő, úgy reagált: "nem a mi elképzelésünknek felelt meg az eredeti törvényjavaslat, hanem azoknak, akik úgy döntöttek, hogy Magyarországon még soha nem látott mértékű változás legyen".

A Fidesz gyorsasága is jelzi, hogy készültek válaszlépésre. Lázár János már a délután közepén három képviselői önálló indítványt terjesztett a parlament elé: az alkotmány, valamint az Alkotmánybíróságról szóló törvény módosításáról szóló javaslatot, továbbá – az eredetit lényegében változatlan formában hagyva – a 98 százalékos különadóról szóló előterjesztést.

A kormánypárti képviselőcsoport vezetője az alaptörvényt három ponton változtatná meg. Egyrészt azt a passzust, amely kimondja, nem lehet országos népszavazást tartani a költségvetésről, a költségvetés végrehajtásáról, a központi adónemekről és illetékekről, a vámokról, valamint a helyi adók központi feltételeiről szóló törvények tartalmáról, kiegészítené a járulékokkal. Másrészt rögzítené, hogy nincs helye alkotmánybírósági felülvizsgálatnak olyan törvény tartalmáról, amely az előbb említettek szerint országos népszavazással sem változtatható meg.

Az Index információi szerint az AB jogköreit megnyirbáló döntés két hét alatt átvihető a parlamenten, így a testület a magánnyugdíjpénztárak beadványát már nem is tudja tárgyalni, a 98 százalékos törvény pedig újra a parlament elé vihető.

Ugyanakkor az APEH-nél az MTI érdeklődésére már azt közölték, hogy az eddig befizetett különadót minden érintett visszakapja, ehhez semmilyen jogszabály-módosításra, illetve új jogszabály meghozatalára nincsen szükség.

A magánszemélyeket terhelő különadó bevételi számlára az adóhatóság adatai szerint október 25-ig 3,1 millió forintot fizettek be az adóalanyok.

Azt, hogy mikor, milyen módon kapják meg az érintettek a visszaigényelt pénzt, több tényezőtől függ - közölte az adóhatóság. Mindenekelőtt attól, hogy a végkielégítést a törvény hatályba lépése előtt, vagy utána kapták meg, vagyis az érintettek, illetve munkáltatóik nyújtották-e be a hozzá kapcsolódó bevallást.