Találkoztunk a Mátrában az első hóval

2010.10.26. 15:04

Leesett  az első hó – jelentette az Időkép.hu délelőtt. A hír hallatán felbolydult a szerkesztőség: valaki a síelést kezdte el tervezgetni, valaki szomorúan temette arcát kezeibe. Arcával együtt jelképesen a nyarat temette erre az évre végleg. Mivel az Országos Meteorológiai Szolgálat ügyeletese szerint nem havazott a Kékesen, csak havas eső esett, kénytelenek voltunk autóba ülni, hogy meggyőződjünk, kinek van igaza.

A térséget megközelítve egyre kevesebb esélyt láttunk hóra: Gyöngyösnél kezdett felszakadozni a felhőzet, Mátrafürednél már az ablaktörlő is keservesen nyikorgott a száraz ablakon, de reményt adott, hogy a hegy legteteje sűrű, szürke felhőkbe burkolózva hívogatott.

Mátraházát alig hagytuk el, amikor észrevettük, hogy mintha valami fehéres esne a szélvédőre. Elsőre nem volt egyértelmű, hogy hó-e, de innen pár száz métert haladva a fák közt megjelent a fehér csapadék.

A sípálya melletti rész teljesen kihalt, csupán a kicsi, kemény hópihék apró koppanásai hallatszottak a bódék farost lemezein. A nagy csöndben hirtelen a a bokrokból egy kamerás termett elő, aki közelről kezdte venni az egyik fa hóval takart leveleit.

A kilátó parkolóőre szerint délelőtt tíz óta esett, ami azért is furcsa, mert a kocsiban ülve csak 3 fokot mutatott a mérő. Az aszfalton nem is maradt meg a hó, a füvön, az avaron, a fák levelein, ágain, az épületek tetején igen. “Á, nem fog megmaradni” – mondta a tévétorony büfésnője, aki szerint hétvégén azért szoktak jönni ide emberek, de most rajtunk és a tévéstábokon kívül senki sem volt a Kékesen. “Minek esik ez a kurva hó” – hallottam az egyik helybélit panaszkodni, amint az autójába pakolt valamit. A torony kilátójára nem volt jó érzés kimenni, a legzordabb szél Parádsasvár felől fújt, a betonerkélyre ráfagyott az odaolvadt hó.

A presszóban 8000 darabos minipalack-kiállítást néztünk meg, ami azért volt jó, mert az ablakon kinézve láttuk, egy nagy szürke felhőben ülünk. 14:30-kor érkezett a hír a presszó üzemeltetőjétől, hogy elállt a hó. Ez csak bemutató volt" – mondta.