Gyurcsány egy nappal előzi az LMP-t

2010.10.28. 10:01 Módosítva: 2010.10.28. 12:08
Tüntetést szervez a demokrácia védelmében keddre a Magyar Demokratikus Charta tiltakozásul "az Alkotmánybíróságot ért otromba kormányzati támadás ellen".

Az Alkotmánybíróság (Ab) kedden alkotmányellenesnek nyilvánította és visszamenőleges hatállyal megsemmisítette a 98 százalékos különadót, mire Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője bejelentette: kezdeményezte az alkotmány és az Alkotmánybíróságról szóló törvény módosítását, hogy azok a kérdések, amelyekről nem lehet népszavazást tartani, kerüljenek ki az Ab hatásköréből.

A charta felhívása szerint Orbán Viktor és kormánya sorra iktatta ki a politikai döntéshozatal rendszeréből azokat az alkotmányos fékeket és ellensúlyokat, amelyek demokratikus korlátok között tarthatnák az uralmát, pártkádereket nevezett ki a közhivatalok élére, és új, csak neki szolgáló intézményeket hozott létre.

Az LMP november 3-ra hirdetett hasonló demonstrációt. Mesterházy Attila szocialista frakcióvezető egy szerdai sajtótájékoztatón arra a felvetésre, csatlakozik-e az MSZP az LMP által kezdeményezett demonstrációhoz, azt válaszolta: a szocialista párt nem hirdetett demonstrációt; nem zárja ki ennek a lehetőségét, de előbb megvárják mi történik a következő napokban. Akkor azt is jelezte, hogy a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus koalíció platform tervezett demonstrációjáról a sajtóból értesült, így arról nem tud mit mondani.

Schiffer András, az LMP frakcióvezetője úgy fogalmazott, hogy "betelt a pohár", szerinte most alkotmányos értékekről van szó, ezek pedig a konzervatív oldalnak is fontosak kell, hogy legyenek. "Nem az ellenzék jogainak szűkítését, hanem a népszavazás jogának korlátozását kezdeményezte a Fidesz", mondta.

Az MSZP Demokratikus Koalíció platformja részt vesz a Vértanúk terére szervezett demonstráción, közölte Molnár Csaba, a platform ügyvezető alelnöke.

A párt országos elnökségének szerdai ülésén hosszan egyeztettek arról, hogyan viszonyuljanak a tiltakozó akciókhoz. Nem mindenki értett egyet Gyurcsány kezdeményezésével, mert azt korainak tartották.