Jogerősen érvénytelen Joav Blum sukorói lakcíme

2010.10.28. 18:03
A Sukoróra tervezett kaszinó területére csereszerződést kötő izraeli üzletember nem lakott életvitelszerűen az általa bejelentett sukorói címen.

Érvénytelennek nyilvánította a Legfelsőbb Bíróság is a sukorói King's City kaszinó beruházás egyik befektetőjének, Joav Blumnak sukorói lakcímét, s helyben hagyta az ügyben hozott első- és másodfokú döntéseket, illetve a Fejér Megyei Bíróság ítéletét - közölte a Fejér Megyei Közigazgatási Hivatal vezetője csütörtökön. Balogh Ibolya tájékoztatása szerint a Legfelsőbb Bíróság határozata ellen nincs további jogorvoslati lehetősége az izraeli-magyar üzletembernek.

A Fejér Megyei Főügyészség tavaly tavasszal megkereséssel fordult a sukorói jegyzőhöz, és felkérte, állapítsa meg, hogy Joav Blum életvitelszerűen lakik-e a Kiss utca 5. szám alatti ingatlanban, amit állandó lakóhelyeként jelentett be. Továbbá nyomozást rendelt el közokirat-hamisítás bűntettének gyanúja miatt, mert a feltárt adatok szerint a sukorói ingatlanra csereszerződést kötő üzletember a bejelentkezéskor nem lakott életvitelszerűen az általa bejelentett sukorói címen.

A jegyző megállapította, hogy Joav Blum nem használja otthonaként az ingatlant, ezért a bejelentett lakcím érvénytelen. Intézkedett arról is, hogy a nyilvántartásban a lakcím fiktív jelzéssel szerepeljen, "s a hatósági igazolvány érvénytelenségének ténye bejegyzésre kerüljön " - mondta a hivatalvezető. Ez a tény azért is fontos, "mert az életvitelszerű tartózkodás alapvetően határozza meg az ingatlancsere érvényességét, vagy érvénytelenségét" - tette hozzá Balogh Ibolya.

Joav Blum jogi képviselője fellebbezett a sukorói jegyző határozata ellen. Az ügy a közigazgatási hivatalhoz került, amely helyben hagyta az első fokon született határozatot, s megállapította, hogy az minden tekintetben jogszerű volt.

Joav Blum azt követően keresettel élt a Fejér Megyei Bíróságnál, arra hivatkozva, hogy a sukorói jegyző nem tárta fel teljes egészében a tényállást, nem tájékozódott a helyszínen arról, hogy valóban az említett ingatlanban él-e, s kérte a határozatok hatályon kívül helyezését.

Miután a megyei bíróság sem neki adott igazat. A bírósági ítéletben foglaltak ellen Joav Blum felülvizsgálati kérelmet adott be a Legfelsőbb Bírósághoz, amely ezen a héten döntött az ügyben.

Balogh Ibolya hangsúlyozta: az ügy lefolytatására a közigazgatási hivatal nem kért fel ügyvédi irodát, a szükséges feladatokat a hivatal munkatársai látták el.

A közokirat-hamisítás a Sukoróra tervezett kaszinó beruházással kapcsolatos. A telekcsere ügylet alapozta volna meg a King'City elnevezésű beruházást. A korábban állami tulajdonban levő üres területhez az egyik befektető, Joav Blum úgy jutott hozzá, hogy felajánlotta cserébe a magyar államnak a Pest megyében levő, összesen 183 hektárnyi gyümölcsösét.

A telekcsere szerződés érvénytelenségének megállapítására és a szerződést megelőző eredeti állapot helyreállítására polgári per folyik a Fejér Megyei Bíróságon, amelyben a magyar államot felperesként a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. képviseli. A per februárban kezdődött, a következő tárgyalás novemberben lesz.