Szűkítené az érdekképviseleti szervek jogosítványait a Fidesz

2010.10.31. 12:24
Két fideszes képviselő pénteken benyújtott törvényjavaslata elvenné a társadalmi és érdekképviseleti szervek jogát arra, hogy jogorvoslati eljárásokat indítsanak közigazgatási hatósági eljárások esetében.

Módosítaná a közigazgatási hatósági eljárás szabályairól szóló törvényt és egyes kapcsolódó törvényeket a fideszes Kósa Lajos és Tarlós István, akik pénteken nyújtották be erről szóló javaslatukat a parlamentnek.

A javaslat szerint társadalmi és érdekképviseleti szervek a jövőben nem indíthatnának jogorvoslati eljárásokat közigazgatási hatósági eljárások esetében.

Az indoklásban az áll, hogy a tapasztalatok azt mutatják: "a társadalmi szervezetek fellépése nem minden esetben az eredeti jogalkotói szándékot szolgálta", a módosítás pedig a visszaélések elkerülése és az eljárások hatékony és gyors lefolytatása érdekében indokolt.

Az indoklás szerint a törvény széleskörű ügyfélfogalma garanciát jelent arra, hogy a védendő érdekek érvényesülni tudjanak így is. A törvényjavaslat a kihirdetései napján lépne hatályba.