Meneszthetik Szócska Miklóst

2010.11.02. 14:36
Az Index információi szerint a jövő év elejétől várhatóan menesztik Szócska Miklós egészségügyi államtitkárt. Utódjának személye egyelőre nem ismert, de felmerült az Országos Onkológiai Intézetet vezető Kásler Miklós neve és Mikola Istváné is.

Az Index információi szerint január 1-től már nem Szócska Miklós vezeti a Nemzetierőforrás-minisztérium (Nefmi) egészségügyi államtitkárságát. A kormányalakításkor szándékosan nem politikus, hanem külsős ember került a terület élére (Szócska a Semmelweis Egyetem egészségügyi menedzserképző központjának vezetője volt).

A Fideszen belül most többen is úgy látják: Szócska Miklósnak az elmúlt hónapokban nem sikerült megfelelnie az elvárásoknak, és nem halad jól az egészségügy fokozott állami irányítás alá vonása. Legnagyobb hiányossága értesüléseink szerint az, hogy a kormányzati ciklus első fontos heteiben nem sikerült egyetlen látható lépést sem tenni a kórházak jogi helyzetének átalakítása ügyében.

Az államtitkár menesztésével az ágazat érdekképiviseleteinek vezetői is számolnak. Forrásaink szerint többen kaptak olyan jelzéseket, hogy hosszabb távú kérdésekben már nem érdemes Szócskával tárgyalni.

Bár Szócska Miklós külsős ember, az ismert volt, hogy a Mikola István és Pesti Imre által írt egészségügyi programot kell végrehajtania. Úgy tudjuk, hogy egy zárt frakcióülésen emiatt már konfliktusba is került egymással Szócska és Mikola.

Arról egyelőre nincs döntés, ki veheti át Szócska pozícióját. Ha külsős ember jönne, fideszes körökben Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet vezetőjének nevét emlegetik. Egy másik forgatókönyv szerint elképzelhető, hogy Mikola István veszi át ismét az egészségügy irányítását.

Szócska Miklós a ciklus kezdetén főként személycseréket hajtott végre az egészségügyi intézmények élén. Feltűnést keltett azzal, hogy munkatársaival maga vonult ki az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézetbe és személyesen mondott fel Kárpáti Zsuzsanna főigazgatónak.

Azóta több olyan intézkedést készített elő az államtitkárság, amely a kórházaknak és az egészségügyben dolgozóknak kedvez, és nem mellesleg az egykori Molnár-Horváth egészségügyi reform maradékainak megsemmisítésére irányulnak.

Megszüntették a betegek fogyasztóvédelmi szervezeteként működő Egészségbiztosítási Felügyeletet, fél évre leállították a szabad patikaalapítást és új deliberalizációs törvényt alkotnak, megszüntetik az ellátás végén kiállított elszámolási nyilatkozatot. Az államtitkárság lazított a rezidensek röghöz kötöttségén, és hatályon kívül helyezték azokat a rendeleteket, amelyek szerint csak licencvizsgával adhattak volna be az ápolók intravénás injekciót, vagy köthettek volna be katétert. Szócska Miklós a nyár elején  élénk tárgyalásokba kezdett a kórházvezetőkkel, ennek eredményeképpen felmérték a kórházi adósságállományt .