Elutasították a Biszku elleni feljelentést

2010.11.03. 12:19 Módosítva: 2010.11.03. 12:23
A Fővárosi Főügyészség elutasította azt a feljelentést, amelyet Biszku Béla egykori belügyminiszter és társai ellen tettek emberiség elleni bűncselekmények, illetve előre kitervelten, több emberen elkövetett emberölés bűntette miatt.

Skoda Gabriella, a Fővárosi Főügyészség szóvivője azt írta: "az emberiség elleni bűncselekmények miatt B. Béla és társai ellen tett beadványt, benne az előre kitervelten, több emberen elkövetett emberölés bűntette miatt tett feljelentést a Fővárosi Főügyészség elutasította".

A feljelentő beadványában azt kérte, hogy rendeljenek el nyomozást az "1956-os megtorlásokat irányító személyek", köztük B. Béla akkori belügyminiszter ellen "emberiesség elleni bűncselekmények, különösen politikai okból üldözés, emberölés és más embertelen cselekedetek miatt".

Biszku és Kádár 1968-ban a parlamentben
Biszku és Kádár 1968-ban a parlamentben

Elévültek

A szóvivő szerint a hazai jog rendelkezése szerint a feljelentésben megjelölt cselekményt (előre kitervelten, több emberen elkövetett emberölés bűntette) az elkövetéskor hatályban lévő jogszabályok szerint kell elbírálni. Ennek rendelkezései szerint azonban e bűncselekmény miatt - elévülés okán - eljárás már nem indítható.

Az ügyészi határozat indokolásában kifejtik továbbá, hogy "a feljelentésben megjelölt cselekmények nem minősíthetők a vonatkozó nemzetközi dokumentumok szerint emberiség elleni bűntettnek, így a feljelentett személyek nemzetközi szokásjog alapján történő felelősségre vonására nincs lehetőség" - áll a közleményben.

Más ügyben még nyomoznak

Más bűntettre hivatkozva augusztus 6-án a Jobbik is feljelentette Biszku Bélát, a Kádár-rendszer 1957 és 1961 közötti belügyminiszterét, az akkori állampárt, a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának titkárát. Véleményük szerint "Biszku Béla bűncselekményt követett el azzal, hogy a Duna Televízióban ellenforradalomnak minősítette az 1956-os forradalmat, valamint igazságosnak és jogszerűnek tüntette fel a megtorlások idején lefolytatott koncepciós büntetőeljárásokat, így a meghozott halálos ítéleteket is".

Szilágyi György, a párt politikusa akkor azt mondta: a büntető törvénykönyv alapján az, aki nagy nyilvánosság előtt a nemzetiszocialista vagy kommunista rendszerek által elkövetett népirtás és más, emberiség elleni cselekmények tényét tagadja, kétségbe vonja vagy jelentéktelen színben tünteti fel, bűntettet követ el.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) ezután az egykori belügyminiszter televíziós nyilatkozata miatt, illetve a nemzetiszocialista és kommunista rendszerek bűneinek nyilvános tagadása bűntett elkövetésének gyanújával elrendelte a nyomozást.