Közbeszerzés nélkül venne egyenruhát a BM

2010.11.03. 11:34
A Stop.hu információi szerint közbeszerzési eljárás nélkül kíván a rendőröknek, a büntetés-végrehajtás és a katasztrófavédelem területén dolgozóknak új egyenruhát venni a belügyi tárca. A 3,8 milliárdos vásárlás mellett 450 millióért autókat vennének, szintén közbeszerzés nélkül.

A rendőrök, a büntetés-végrehajtás és a katasztrófavédelem munkatársai hamarosan új, egységes egyenruhát kaphatnak. A Belügyminisztérium 3,8 milliárd forintot szán az új uniformisokra. A Stop.hu információi szerint a belügyi tárca a vásárláshoz felmentést kért a közbeszerzési eljárás alól. A minisztérium szerint nemzetbiztonsági okok miatt nem kellene nyílt versenyen kiválasztani az egyenruhák beszállítóját.

A közbeszerzés alóli felmentésről a parlament honvédelmi és rendészeti bizottságának kell döntenie. Már kedden napirendre vette volna a bizottság az ügyet, ám a kormánypárti képviselők kérésére a döntést elhalasztották. A Stop.hu szerint a fideszeseket meglepte Pintér kérése.

Az új egyenruhák szükségességét Pintér Sándor belügyminiszter a közelgő uniós elnökség kapcsán felmerülő biztosítási feladatokkal, illetve az elszaporodott katasztrófákkal indokolta. A közbeszerzés kikerülésére a tárca szerint azért van szükség, hogy „az egyenruhák gyártása és elosztása ellenőrzött módon, nemzetbiztonsági kockázatot nem jelentő gyártók és szállítók által történjen.”

450 millióért 50 darab autót is venne a belügy, szintén közbeszerzés nélkül. Itt azért mellőzné a közbeszerzést a tárca, mert az uniós csúcsok elő- és utóbiztosításához szükséges autóknál az átlagostól eltérő biztonsági követelményeket kell érvényesíteni.