Jogi kommandó njárja a kolontári portákat?

2010.11.04. 20:57
Magyar György irodája több, a vörösiszap-katasztrófa miatt károsult család Mal Zrt.-vel szembeni követelését nyújtotta be a Fővárosi Bíróságon. Az ügyvéd szerint az állam hátrányos cserére akarja rávenni a károsultakat.

Magyar György ügyvédi irodája több, a vörösiszap-katasztrófa miatt károsult család Mal Zrt.-vel szembeni követelését nyújtotta be a Fővárosi Bíróságon. Az ügyvéd elmondta, hogy egy devecseri és két kolontári család esetében nyújtottak be keresetet a bíróságra, és kérték az ideiglenes intézkedést.  Ezekben az ügyekben novemberben döntés születhet – tette hozzá.

Az ügyvéd emlékeztetett rá, hogy egyik devecseri ügyfelük ügyében a Fővárosi Bíróság ideiglenes intézkedésként tízmillió forint megfizetésére kötelezte a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt.-t. (Az ügyben a cég fellebbezett, mert a megindított perről, a társaságot kötelező végzésről csak a sajtóból értesült.)

Magyar György azt is elmondta, hogy szerdán kolontári embereket hívtak be az önkormányzathoz, ahol információi szerint az állam megbízásából "előre gyártott okiratokat" akart aláíratni velük "egy jogi kommandó". A "megállapodás" értelmében a károsultak csereingatlant fogadnak el tönkrement házaikért, és lemondanak minden egyéb követelésről az állam javára – mondta az ügyvéd.

Magyar György szerint ezek az ajánlatok rendkívül hátrányosak az ügyfeleknek. Ugyanis – mint magyarázta – a károk köre még nem teljesen ismert, a katasztrófa következményei jelenleg beláthatatlanok. Lehet szó személyi sérülés miatti nemvagyoni kárról, kiesett jövedelemről, vagy például elmaradt haszonról.

Azt mondta, a károsultak eleshetnek komoly összegektől, ha nem tudják az állam által rájuk kényszerített nyilatkozatot úgy módosítani, hogy követeléseiket csakis a ténylegesen nyújtott kárenyhítés erejéig engedményezik az államra.

Az október 4-ei vörösiszap-katasztrófa okozta károk kapcsán szerdán tartott devecseri lakossági fórumon többen azt panaszolták, hogy Magyar György ügyvédi irodájával kötöttek szerződést, annak másodpéldányát azonban nem kapták meg, s a szerződés felmondása esetén óradíjat kellene fizetniük.

Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára válaszában hangsúlyozta, hogy az ügyvédi irodával szemben egységesen kell fellépniük a károsultaknak, mert az állampolgárok önhibájukon kívül jutottak ebbe a helyzetbe. Hangsúlyozta, hogy ezt a helyzetet mihamarabb rendezni kell, és a kormányzat minden segítséget megad a lakosságnak.

Ékes József, a térség fideszes országgyűlési képviselője a fórumon elmondta, hogy kezelhetetlen folyamat kezd kialakulni, meg kell akadályozni, hogy a lakosság bonyolult peres ügyekbe "fusson bele". A magánügyvédi manipuláció ellen fel kell lépni és a szerződéseket fel kell mondani – fogalmazott a képviselő.

Magyar György szerdán azt nyilatkozta: ügyfeleik megkapták a megfelelő szolgáltatást, nem jeleztek semmilyen kifogást.