Hamarosan feljelentik az Omninvestet

2010.11.05. 16:32
A H1N1 elleni vakcinát gyártó Omninvest leánycége valótlan tartalmú nyilatkozatokkal jutott hozzá a 2006-ban megítélt 2 milliárdos támogatás részleteihez, ezért jogosulatlan gazdasági előny megszerzésének alapos gyanúja miatt büntető feljelentést tesz a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal. A Kehi szerint a cég a pénz jelentős részét nem kutatásra fordította, hanem értékpapírokat vásárolt, illetve olyan embereket fizetett, akik nem is vettek részt az oltóanyag fejlesztésében. A támogatással az állam 5 milliárd forint bevételre számított, azonban mindössze 110 millió forint folyt be.

Jogosulatlan gazdasági előny megszerzésének alapos gyanúja miatt a Kehi bűntető feljelentést tesz a H1N1 elleni vakcinát is gyártó Omninvest Kft.ellen a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal. Közleményük szerint az Omninvest leánycége, az Omninvest Development Kft. több alkalommal valótlan tartalmú nyilatkozattal jutott hozzá egy 2006-ban megítélt 2 milliárd forintos állami támogatás soron következő részleteihez.

A várható feljelentésről pénteken Papcsák Ferenc leköszönő elszámoltatási kormánybiztos is beszélt. Ezt egy héttel ezelőtt már a Kehi is kilátásba helyezte, de a jelek szerint ez még mindig nem történt meg.

A pályázat kiírása előtt garantált volt a támogatás 

Az Omninvest ellen egy 2006-os, több mint 2 milliárd forintos állami támogatás miatt indult vizsgálat, amelyről az Index is részletesen beszámolt. Az Omninvest leánycége, az Omninvest Development Kft. 2 milliárd forintot kapott annak a technológiának a kifejlesztésére, amellyel egy madárinfluenza (H5N1) járvány esetén gyorsan, nagy mennyiségben lehet előállítani oltóanyagot (abban az időben az emberről emberre terjedő madárinfluenza-vírus megjelenésétől tartott a világ, ami végül nem következett be).

A Kehi megállapítása szerint a 2 milliárdos támogatásról 2005-ben úgy született döntés, hogy már a pályázat kiírása előtt az akkori szocialista kormány biztosította erről az Omninvest Development Kft.-t. A pályázatot kiíró Nemzeti Kutatási és Technológiaia Hivatal (NKTH) Tanácsának tagjai közül azonban már akkor akkor többen aggályukat fogalmazták meg azzal, hogy „egy nem létező vírusra nem lehet védőoltást kitalálni”.

Így csak elnöki szavazattöbbséggel sikerült elfogadtatni a támogatás odaítélését. A Kehi szerint a felek között létrejött támogatási és hasznosítási szerződés több okból is érvénytelen. Más pályázatokhoz képest itt az elszámoltatásnál megengedőbb, kivételes szabályok érvényesültek, és úgy fizetették ki a támogatást, hogy a pénz elköltését nem ellenőrizték.

Értékpapírokat vettek

A kutatást igazából nem is a támogatásban részesült Omninvest Development Kft., hanem annak anyacége, az Omninvest Kft. végezte, ezáltal az NKTH nem is tudta követni, mire ment el a 2 milliárd forint. A cég a támogatás jelentős részét olyan kiadásokra költötte el, melyek nem a kutatás-fejlesztési projekthez kapcsolódnak: értékpapírokat vásároltak, olyanok munkabérét fizették ki, akik közvetlenül nem is vettek részt az oltóanyag kifejlesztésében.

A Kehi megállapítása szerint cég által indított közbeszerzési eljárás is több tekintetben törvénysértő volt. A kutatásban egyazon érdekeltségi körbe tartozó cégek vettek részt, azok teljesítése nem ellenőrizhető, nem hiteles, tevékenységük során több alkalommal sértették meg a számviteli törvényt, írja közleményében a Kehi.

A támogatás célja és elvárt eredménye igazából a gyártástechnológia (know-how) létrehozatala és a külpiacon forgalmazható oltóanyag előállítása volt. A vizsgálat megállapította, hogy a gyártástechnológia már a támogatási szerződés megkötése előtt megvolt, azonban a forgalomba hozatalhoz szükséges engedélyt az Omninvest Kft. csak jóval a projekt befejezése után szerezte meg. Ezáltal a támogatott cél meg sem valósult.

Elmaradt a várt haszon

Az Omninvest Development 2 milliárdos támogatásától az állam közel 5 milliárd forint bevételre számított, ez azonban mindösszesen 110 millió forintban realizálódott, írja a Kehi. Nem valósult meg a know-how külpiaci értékesítése sem, és az oltóanyag előállításából is végül az a cégcsoport húzott jelentős hasznot, amelynek társaságai a 2 milliárd forintból is részesültek. Az állam által 2009-ben az oltóanyagra kifizetett 4,5 milliárd forintot a cégek – valós teljesítés nélkül – egymás között egyszerűen elosztották.

Az ellenőrzés azt is megállapította, hogy a támogatási és hasznosítási szerződést az állam és a társadalom szempontjából kedvezőtlen feltételekkel kötötték meg, mivel a védőoltás előállításához szükséges know-how-val az állam nem rendelkezik. Így egy esetleges világjárvány esetén a védőoltás hazai előállítása egy olyan gazdasági társaságtól függ, amely a know-how-t bármikor értékesítheti, és amely külföldi tulajdonban van, benne a Magyar Állam tulajdonosi érdekeltséggel nem rendelkezik.

Az Omninvest Kft. tulajdonosa idén júliusig egy Cipruson bejegyzett offshore cég (Sumpter Ltd.) volt. A vizsgálat megállapította, hogy e mögött további offshore cégek sorakoznak fel. Idén júliusban a társaság tulajdonosi struktúrát váltott. Jelenleg a társaság tulajdonosa egy romániai székhelyű cég, amelyben öt olyan magánszemély rendelkezik érdekeltséggel, akik korábban is szoros kapcsolatban álltak az Omninvest Kft.-vel.

Omninvest: Több milliárdot spóroltak az államnak

A cég a múlt héten visszautasította a Kehi megállapításait. Mint írták,a támogatás kifizetése egy olyan uniós rendeletbe ütközik, amelyet 2006-ban még nem ültettek át a magyar jogrendbe. Az Omninvest állítása szerint az említett kutatás eredményesen lezárult, ami a nemzetközi szakmai elismertségen túl a magyar pandémiás oltóanyag beszerzésekor több milliárd forintos megtakarítást eredményezett a költségvetésnek.

Az Omninvest közleményében szerepel az is, hogy a támogatási összegek beérkezése és a kifizetésük között eltelt pár nap alatt az értékpapírszámlán keletkezett kamat a pályázat teljes időtartama alatt sem érte el az ötszázezer forintot. Az Omninvest a Kehi-vizsgálat megindulása után felajánlotta az NKTH-nak a 2 milliárdos támogatás visszafizetését.

A nemzetgazdasági miniszter június végén indított vizsgálatot az Omninvest állami támogatásával kapcsolatban, miután az Európai Bizottság versenyjogi főigazgatósága is vizsgálatot folytatott az ügyben. Július végén Papcsák Ferenc kormánybiztos jelentette be, hogy a Kehi vizsgálja az államnak az Omninvesttel kötött szerződéseit is.