Semmisségi törvényt hozhatnak a 2006-os ügyekben

2010.11.05. 06:56
A törvényjavaslat rehabilitálná azokat, akiket 2006 őszén ártatlanul ítéltek el, nevüket a bűnügyi nyilvántartásból is törölnék, írja a Magyar Nemzet. A javaslatról pénteken tárgyal Balsai István miniszterelnöki megbízott szakértői csoportja.

A 2006-os törvénysértő letartóztatások és elítélések ügyében semmisségi törvény elfogadását kezdeményezi Balsai István miniszterelöki megbízott munkatársa, Völgyesi Miklós nyugalmazott büntetőbíró, írja a Magyar Nemzet.

A törvénnyel azokat lehetne rehabilitálni, akik 2006. szeptember 18. és október 24. között semmilyen jogsértést sem követtek el, a bíróság akkor mégis elrendelte előzetes letartóztatásukat illetve elítélte őket.

Ha az országgyűlés elfogadná a semmisségi törvényt, akkor az elsőfokú bíróságoknak meg kellene vizsgálni ezeket az ügyeket, és ha az derülne ki, hogy a döntést kizárólag rendőri jelentések és vallomások alapján hozták meg, az ítéletet semmisség kellene nyilvánítani, mondta a napilapnak Völgyesi, a Legfelsőbb Bíróság egykori tanácselnöke. Ez azt jelentené, hogy az elítélt nevét törölnék a bűnügyi nyilvántartásból.

Balsai szakértői csoportja pénteken tárgyal a javaslatról, amely a rendszerváltozás utáni ötödik semmisségi jogszabály lenne.