Jövőre több gyerek születhet a jómódú családokban

2010.11.08. 06:30
Leginkább a jól kereső, kétgyerekes párokat ösztönözheti a gyerekek után járó adókedvezmény a harmadik utód vállalására, a szegények gyermekvállalása csökkenhet, és az alsó középosztály termékenysége sem fog nőni szakemberek szerint, ennek ellenére valamivel több gyerek születését várják a következő két évben, mint az idén - írta a Népszabadság.

Kapitány Balázs demográfus szerint a mostani változások leginkább a jól kereső, kétgyerekes párokat ösztönözhetik egy harmadik gyerek vállalására. Kutatások szerint ugyanis ezen párok egy része szeretne még egy gyereket, de tartanak életszínvonaluk csökkenésétől. Az ő számukra segítséget jelenthetnek az adókedvezmények a pozitív döntés meghozatalához, írja a Népszabadság.

A szakember szerint ha a családi pótlék inflációkövető emelése nem történik meg, az a szegényebbek gyerekvállalására negatívan hat, és valószínű, hogy az alsó középosztály gyerekvállalása sem fog emelkedni. Összességében azonban úgy véli, ha a legszegényebbek gyermekvállalási kedvét nem fogják nagyon vissza, akkor 2012-re nőhet a születések száma.

Tóth Olga szociológus úgy véli, a kormányzati intézkedések hatására rövid távon, két-három évig nőhet a születések száma, de ha nem követik további lépések, akkor vissza fog állni a jelenlegi szintre. A szakember a Népszabadságnak azt mondta, az új szabályok hibája, hogy nem segítenek a pályakezdő, alacsony jövedelmű párokon, nem ösztönzik őket arra, hogy még a húszas éveikben merjék vállalni első gyereküket. Megjegyezte, hogy a családi pótlék változatlanul hagyása is illik ebbe a sorba, ami egy értékválasztást jelez a kormány részéről: azt, hogy csak a magas jövedelműeket szeretnék több gyerek vállalására ösztönözni.