Felfüggesztettet kaptak Csányi zsarolói

2010.11.11. 10:19 Módosítva: 2010.11.11. 11:45
Elítélték az OTP elnök-vezérigazgatójának zsarolóit: a három férfi még 2007-ben 12,5 milliárd forintnyi eurót követelt a bankártól azért, hogy egy adóhatósági vizsgálat iratait ne hozzák nyilvánosságra. Az ítélet nem jogerős.

Első fokon egy év két hónaptól két évig terjedő felfüggesztett börtönre és mellékbüntetésként 300 ezertől 600 ezer forintig terjedő összeg megfizetésére ítélte a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) azt a három férfit, akik a vád szerint megzsarolták Csányi Sándort, az OTP elnök-vezérigazgatóját.

Az e-maileket feladó elsőrendű vádlottat zsarolás kísérletéért egy év hat hónapi felfüggesztett börtönre és mellékbüntetésként 300 ezer forint megfizetésére ítélte a PKKB.

Az értelmi szerzőnek tartott másodrendű vádlottat, mint felbujtót zsarolás kísérletéért és lőszerrel való visszaélésért két év felfüggesztett börtönre, valamint mellékbüntetésként 600 ezer forint megfizetésére ítélték.

A harmadrendű vádlottat bűnsegédként ítélték el zsarolási kísérletért egy év két hónap felfüggesztett börtönre és 500 ezer forint pénz mellékbüntetésre. A bíróság mind a három vádlott esetében három évi próbaidőre felfüggesztette a szabadságvesztés végrehajtását.

Az ítélet nem jogerős, mert két vádlott három nap gondolkodási időt kért, egy vádlott és védője pedig fellebbezést jelentett be.

Voltak információi

K. Tibor és két társa ellen súlyos fenyegetéssel elkövetett zsarolás bűntettének kísérlete, valamint lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés bűntette miatt emeltek vádat két éve.

L. András anyagi vitába keveredett az OTP Bank Nyrt.-vel. Miután a bíróság elutasította a keresetét, elhatározta, úgy próbál meg követelésének egy részéhez hozzájutni, hogy névtelen zsaroló levelet küld Csányi Sándornak.

A vádlottnak voltak információi a budapesti Szabadság téren található Bank Centert érintő, 2000-ben lefolytatott adóhatósági vizsgálatról. Ezzel kapcsolatban megkereste az APEH-nél korábban elnöki tanácsadóként dolgozó G. Zoltánt, aki a vizsgálat iratairól dokumentumokat adott át L. Andrásnak.

L. András kérésére 2007. november 29-én K. Tibor egy internetkávézóból e-mailt küldött a vezérigazgatónak. Ebben 50 millió eurót - akkori árfolyamon több 12,5 milliárd forintot - követelt, annak fejében, hogy az adóhatósági vizsgálat iratait ne hozzák nyilvánosságra.

Csányi provokációra gondolt

Mivel a megadott határidőig nem kapták meg a pénzt, még kétszer megismételték követelésüket, végső határidőként 2007. december 5-ét megjelölve. Csányi Sándor december 4-én tett feljelentést a rendőrségen.

Csányi áprilisban személyesen tett vallomást a Pesti Központi Kerületi Bíróságon. Azt mondta, hogy a zsaroló levelek idején nem volt felhőtlen kapcsolatban a kormányzattal a bankadó miatt. Provokációra gondolt, de nem arra, hogy a kormány megbízásából zsarolták volna meg.