Törölték Schmitt Pál javaslatcsomagját

2010.11.13. 20:23
Eltávolították az internetről a köztársasági elnök javaslatcsomagját, amelyben arról írt, hogy szerinte jövő tavasszal mit lenne fontos beleírni az alkotmányba. Helyesírási hibák és félreértések voltak a magyar nyelv védelmét hangsúlyozó írásban.

Mint az Origo hírportál is megírta, az október 18-án benyújtott elnöki javaslatot péntek délután eltávolították az internetről. Most az érdeklődőket egy hibaüzenet fogadja, és a Parlament weboldalán az áll, hogy az írás pontosításra vár.

Schmitt Pál a történelemben lépkedve ("a református társadalmi tanítás legfőbb képviselője Luther Márton..."), néhány különös gondolaton át ("minden lélek engedelmeskedjék a felső hatalmasságoknak, mert nincsen hatalmasság, hanem csak Istentől: és amely hatalmasságok vannak, az Istentől rendeltettek") eljut a konkrét javaslatokig is. Például megemlíti, hogy fontos lenne jelezni az alkotmányban a magyar nyelv, mint nemzeti érték védelmét, mert az állam alapvető feladata "a nyelv ápolása, óvása és fejlesztése".

A magvas gondolatok azonban elterelték a szerző figyelmét a helyesírásról, a szövegben hemzsegtek az egyeztetési hibák, rossz helyre tett kötőjelek, elütések és értelmezhetetlen mondatok.