Hétfőn kezdődik a költségvetés vitája

2010.11.14. 21:24
Négynapos ülésen, 30 órás időkeretben kezdi a 2011. évi költségvetés tárgyalását a parlament. Emiatt keddre tolódik a döntés Lázár Jánosnak az alkotmánybírósági jogköröket megnyirbáló, illetve öt évre visszamenőleges hatállyal kivetett különadóról szóló javaslatairól. Napirenden a jövő évi népszámlálás, az ügyészségi törvény módosítása is.

Az új parlament eddigi leghosszabb, négynapos ülése kezdődik hétfőn a 2011-es költségvetés általános vitájával. A házszabálytól eltérve a vitában a Költségvetési Tanács elnöke, Kopits György is felszólalhat harminc percben, ugyanennyi ideje lesz kifejteni a véleményét a kormánnyal sokkal barátságosabb Állami Számvevőszék nemrég kinevezett elnökének, a fideszes Domokos Lászlónak is.

A tévé is közvetíti a vezérszónokokat

A tervek szerint a költségvetés vitája a vezérszónoki felszólalásokkal este tíz óráig fog tartani, amit a televízió végig közvetít. Hétfőn levezetésként még megkezdik a 2011. évi népszámlálásróló szóló törvény módosításáról szóló javaslat általános, illetve az ügyvédekről szóló törvény módosításának részletes vitáját is.

Az előbbi lényege, hogy két hónapról egy hónapra - 2011 októberére - rövidítenék az adatfelvétel időszakát, a kérdések közül pedig a lakosság érzékenységére - és a témára jellemző elhallgatására - kikerülnek a vagyoni helyzetet felmérők. Maradnak viszont a nemzetiségi és vallási hovatartozást firtató kérdések. Az ügyvédekről szóló javaslattal  szigorítanák az ügyvédi kamarai tagság megszerzésének feltételeit. Ez az ügyvédeken kívül az égvilágon senkit sem érdekel, ők meg maguk is utána tudnak járni a dolognak, így a javaslatot bővebben nem is tárgyalnánk.

Kedden írják át a közjogi alapokat

A maratoni ülésnap kedden az MNB felügyelőbizottságának megválasztásával folytatódik, majd meghozzák a rendszerváltás óta eltelt időszak legjelentősebb közjogi átalakulását, az alkotmánybíróság felügyeleti jogkörét szűkítő, Lázár János-féle alkotmánymódosítást - melynek módosított változatát kalandosan, házbizottsági beavatkozással kellett elfogadni a parlament november 10-ei, csak e célból összehívott ülésnapján. Az alkotmánymódosítással párhuzamosan az alkotmánybírósági törvényt is módosítják, utána megszavazzák az egész hercehurcát kirobbantó, a végkeilégítések különadójáról szóló javaslat immár módosított formáját.

Az eredeti javaslatot az Alkotmánybíróság azért találta alkotmányellenesnek - és provokálta ki ezzel a kormány haragját -, mert nem tudták a törvényben foglalt erkölcstelen végkielégítésként értékelni azt, ha valaki húsz-harminc év munka után kétmillió forintnál nagyobb végkielégítést kap. Az alkotmánybírák azt nem kifogásolták, hogy az eredeti tervezet már a folyó adóévben kivetné a rendkívüli adót.

A Fidesz ezen felbátorodva ötéves visszaható hatályt vett bele a módosított törvényjavaslatba, amelynek alkotmányosságáért már nem kell aggódniuk. Akár alkotmányos, akár nem, az Alkotmánybíróság nemhogy nem semmisítheti meg, még csak nem is vizsgálhatja mindezt.

A közjogi rendszer alapjainak átírása után pontosan ellentétes irányú törvényalkotás következik majd, amennyiben a kormány a normák átírása helyett a normákhoz igazítja a migrációs, az adó- és járulék, valamint a számviteli és a könyvvizsgálói kamarai törvényt, az EU-s jogharmonizáció keretében.

Kormányhivatal, Nemzeti AVH

Kedden fogadhatják el az APEH és a VPOP összevonásáról, és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (Nemzeti AVH), illetve a fővárosi és megyei kormányhivatalok, azaz az önkormányzatok központi felügyeleti szerveinek felállításáról szóló törvényjavaslatokat is. Megejtik az ügyészségi szolgálati viszonyról szóló törvény módosítását is, ennek lényege, hogy amennyiben a legfőbb ügyész jogviszonya mandátuma lejárta vagy a 70. életév betöltése miatt szünne meg, utódja megválasztásáig a legfőbb ügyész tovább gyakorolhatja megbízatását.

A módosító indítványok tárgyalásával folytatódik a jogalkotásról, valamint a jogszabályok előkészítésében való társadalmi részvételről szóló törvényjavaslat tárgyalása. Ez utóbbi alapján a jogszabályok mostanában szokásos, egyéni képviselői vagy sürgösséggel tárgyalt indítványként történő benyújtására nem vonatkozik.

Újra a költségvetés

Mindezzel a tervek szerint kedd délig végeznek, a nap hátralevő részében pedig folytatják a költségvetés vitáját - az ÁSZ és a Költségvetési Tanács elnökének felszólalására minden bizonnyal ekkor kerül sor. A vita este hétig folytatódhat, ekkor megkezdik a PSZÁF-ről, illetve egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról szóló javaslatok vitáját is. Az utóbbi, 113 oldalas javaslatot itt találják.

Szerdán és csütörtökön csak a költségvetés lesz napirenden, szerdán 660, csütörtökön 600 perc áll a vitázók rendelkezésére. A költségvetés egészét 1800 perces - 30 órás - időkeretben vitatják a héten.