Alföldi lemondta a román nemzeti ünnepet

2010.11.17. 21:03
Alföldi Róbert visszavonja a teátrum bérlésére vonatkozó szóbeli megállapodást a Budapesti Román Kulturális Intézettel. A Nemzeti Színház főigazgatója délután még azt írta közleményében, hogy szerinte elősegítheti a két ország közeledését, hogy a románok nemzeti ünnepén, ami egyébként Nagy-Románia megalakulásának és Erdély Romániához való csatolásának 92. évfordulója a színházban tartsák a magyarországi fő rendezvényt.

Mégsem lesz állófogadás a Nemzeti Színházban november 30-án este.

Alföldi Róbert igazgató szerdán este az MTI-n keresztül tudatta, hogy visszavonja megállapodását a Budapesti Román Kulturális Intézettel, jóllehet, a román nagykövet már szétküldte a meghívókat a nemzeti ünnepére.

A szomszédos országban ezen a napon Erdély Romániához csatolását ünneplik, amit 1918 december elsején mondtak ki Gyulafehérváron. A terv az volt, hogy a Nemzeti Színházban november 30-án este előadás és állófogadás lesz az ünnep alkalmából.

A Magyar Hírlap szerdán leközölte a meghívót, ami azonnal politikai hullámokat vert. A Jobbik bejelentette, hogy december elsejére tüntetést szervez a Nemzeti elé. "A Jobbik szerint kimeríti a hazaárulás fogalmát, hogy a román nagykövetség kérésének eleget tesz egy olyan szimbolikus magyar közintézmény, mint a Nemzeti Színház, s helyszínt biztosít december elsejére egy provokációnak."

Alföldi a támadás ellenére délután még másképp gondolta a dolgot, kiadott egy közleményt, ami szerint a rendezvény célja volt, hogy elősegítse a két ország közeledését a viharos történelmi események ellenére. "A megjelent sajtóhírekkel ellentétben nem állt szándékomban senki érzéseit megsérteni" - írta.