Egyesítették a Laborc Sándor elleni ügyeket

2010.11.17. 11:27 Módosítva: 2010.11.17. 11:35
A katonai ügyészség egyesítette azt a két ügyet, amelyben - lapinformációk szerint - Laborc Sándort, a polgári elhárítás volt vezetőjét gyanúsítottként hallgatták ki.

Balogh Zoltán, a Budapesti Katonai Ügyészség szóvivője Laborc Sándor nevének említése nélkül elmondta: valóban indult korábban büntetőeljárás hivatali visszaélés bűntette és más bűncselekmény miatt, amely még folyamatban van. Ehhez egyesítették azt az ügyet, amely Demeter Ervin fideszes képviselő feljelentése nyomán indult.

Mivel az eljárás folyamatban van, egyéb információt a nyomozás érdekeire való tekintettel nem adott a szóvivő.

A Magyar Nemzet szerdai számában az olvasható, hogy hivatali visszaélés bűntette miatt és más bűncselekmények elkövetésével gyanúsítja a Budapesti Katonai Ügyészség Laborc Sándort, a Nemzetbiztonsági Hivatal volt vezetőjét.

A lap információi szerint a Nemzetbiztonsági Hivatal volt főigazgatójának meggyanúsítása összefüggésben van az UD Zrt. ügyében indult nyomozással.

Laborc Sándor feljelentése nyomán a biztonsági cégnél 2008. szeptember 10-én házkutatást tartottak. Szilvásy György akkori titokminiszter a céget olyan "polipszerű árnyék- titkosszolgálatnak titulálta", amely állami titkokat szerzett meg. Dávid Ibolya 2008. szeptember 12-én egy lehallgatott telefonbeszélgetést hozott nyilvánosságra, amellyel az MDF elnöki posztjáért induló Almássy Kornélt támadta.

A lehallgatási botránnyal összefüggésben az UD Zrt. vezetői ellene indult büntetőeljárások azóta bűncselekmény hiányában jogerősen megszűntek. Később kiderült, hogy a kormányzati gerinchálózat elleni támadásokat egy olyan hacker követte el, akit a Galambos Lajos, majd Laborc Sándor által vezetett NBH fizetett.

A Központi Nyomozó Főügyészség Szilvásy György egykori titokminiszter, Dávid Ibolya volt MDF elnök, Herényi Károly korábbi frakcióvezető, valamint Tóth Károly egykori szocialista honatya ellen folytatott nyomozást olyan hanganyagok nyilvánosságra hozatala miatt amelyeket a titkosszolgálat rögzített.

A Magyar Nemzet információi szerint a Budapesti Katonai Ügyészség február 22-én ismeretlen tettes ellen indított nyomozást hivatali visszaélés és más bűncselekmények gyanújával. Ebben az ügyben gyanúsították meg Laborc Sándort.

Demeter Ervin fideszes képviselő is feljelentést tett ismeretlen tettes ellen jogosulatlan titkos információgyűjtés, hivatali visszaélés, számítástechnikai rendszer és adatok elleni bűncselekmény, visszaélés személyes adattal, magántitok jogosulatlan megismerése és hamis vád gyanúja miatt. A Magyar Nemzet szerint ezt egyesítették a katonai ügyészségen február óta folyó nyomozással.