A Nemzetiben ünneplik Nagy-Románia megalakulását

2010.11.17. 10:30 Módosítva: 2010.11.17. 16:08
November 30-án este előadást és állófogadást tartanak a Nemzeti Színházban Nagy-Románia megalakulásának és Erdély Romániához való csatolásának 92. évfordulóján, a románok nemzeti ünnepén.

A románok nemzeti ünnepét, december elsejét november 30-án este állófogadással és előadással ünneplik a Nemzeti Színházban - tudtuk meg a Magyar Hírlap szerdai cikkéből. A lapban leközölték azt a meghívót, amiben a román nagykövetet hívják ünnepelni a színházba. A szomszédos országban ezen a napon Erdély Romániához csatolását ünneplik, amit 1918 december elsején mondtak ki Gyulafehérváron.

Nyolc éve nagy felzúdulást keltett, amikor Medgyessy Péter szocialista miniszterelnök ugyanezen a napon együtt ünnepelt román kollégájával, Adrian Nastaséval Budapesten a Kempinski Hotelben. Akkor több száz ember tiltakozott a találkozó ellen, egy embert elő is állítottak, amikor feloszlatták a be nem jelentett tüntetést.

71410

Zenovia Popa, a román külképviselet sajtóattaséja szerint azért döntöttek a Nemzeti Színház mellett, mert igyekeznek mindig rangos helyszínen megtartani az ünnepet. A Magyar Hírlapban színészek és történészek bírálták Alföldi Róbert igazgató döntését. Raffay Ernő történész szerint a román nagykövetség részéről provokáció a helyszínválasztás, a színház részéről pedig szamárság. Sinkovits Imre fia, Sinkovits-Vitay András színművész maga ugyan nem tartaná az ünnepet a Nemzetiben, de a határokon átívelő politizálást jó iránynak tartja.

A Nemzetiben egyébként most pénteken mutatják be Alföldi rendezésében Závada Pál: Magyar ünnep című előadását, ami Észak-Erdély 1940-es visszacsatolásáról szól. "A baráti és a szerelmi vonzalmak elősegítik, avagy inkább megnehezítik a világban való eligazodást, a tisztánlátást és a mindenkori választást, hogy mikor mitévő is legyen az ember?" - írják a darab ismertetésében.

A Jobbik nem hagyja annyiban

A Jobbik a hír hallatán közleményt adott ki arról, hogy december elsejére tüntetést szerveznek a Nemzeti elé. "A Jobbik szerint kimeríti a hazaárulás fogalmát, hogy a román nagykövetség kérésének eleget tesz egy olyan szimbolikus magyar közintézmény, mint a Nemzeti Színház, s helyszínt biztosít december elsejére egy provokációnak" - írják.

Alföldi Róbert is kiadott egy közleményt, ami szerint az igazgató úgy ítélte meg, hogy a rendezvény elősegítheti a két ország közeledését a viharos
történelmi események ellenére. "A megjelent sajtóhírekkel ellentétben nem állt szándékomban senki érzéseit megsérteni" - írta.