Hunvald MSZP-seknél is keresett védelmet

2010.11.17. 07:27 Módosítva: 2010.11.17. 07:51
Hunvald György Draskovics Tibor volt rendészeti miniszternél Csiha Juditnál, Szabó Zoltán volt parlamenti képviselőnél, Szili Katalin, volt házelnöknél is próbálta elérni, hogy elsimítsák az ellen folyó eljárást. Az ügyészség szerint a politikusok nem próbálták meg befolyásolni ügyét. A Magyar Nemzet arról ír, hogy Hunvald éles lőfegyvert hordott magánál és mindig több köteg húszezressel járt, egyik sportkocsiját pedig pont olyanra akarta megcsináltatni, amilyet a Tolvajtempó című filmben látott.

Több szocialista politikust is megkörnyékezett Hunvald György, az erzsébetvárosi ingatlanpanama ügyében meggyanúsított kerületi polgármester, hogy ügyét "elsikálja" - írja a Blikk. A lap úgy tudja, köztük van Csiha Judit és Szabó Zoltán volt parlamenti képviselők, Szili Katalin, volt házelnök és Draskovics Tibor volt igazságügyi és rendészeti miniszter.

A több mint 640 millió forintos károkozással járó ingatlanpanama ügyét vizsgáló Központi Nyomozó Főügyészség szerint az érintett politikusok nem próbálták meg befolyásolni az ügyet, így nem is kellett mentelmi joguk felfüggesztését kérni.

Szabó Zoltán, volt képviselő a Blikknek azt mondta: valóban beszélt neki Hunvald az ügyéről, de segítséget nem kért. Draskovics Tibor arra sem emlékezett, hogy egyáltalán beszélt-e valaha Hunvald Györggyel. – Nem hiszem, hogy beszéltem vele, de abban biztos vagyok, az ellene folyó nyomozással kapcsolatban soha egyetlen szót sem váltottam vele. Sem közvetítőkön keresztül, sem személyesen – mondta a Blikknek az exminiszter.

A Magyar Nemzet kedden Hunvald volt sofőrjének vallomása alapján arról írt, hogy Hunvald György baráti viszonyt ápolt Gergényi Péter volt budapesti rendőrfőkapitánnyal, vele rendszeresen, egy-két havonta egy VII. kerületi Kazinczy utcai étteremben találkozott. A 2006-os brutális rendőrtámadások idején különösen aktív, végül 2007 májusában menesztett főrendőrrel kapcsolatban Golcsa József elmondta: "Gergényitől 2008 tavaszán Hunvald anyagot, információt kért K. Ferencről, mivel úgy vélte, hogy K. érdeklődik Hunvald után".

A Magyar Nemzet szerdán újabb részleteket közölt Hunvald sofőrjének vallomásából. Szavai szerint a volt polgármester mindig nagy összegű készpénzt és éles lőfegyvert is tartott magánál, mindig nagy lábon élt, sérthetetlennek hitte magát.

A sofőr szerint a volt polgármester kézitáskájában időnként 10-12, egyenként 2 millió forintot érő köteg húszezres is volt. Ezeket Hunvald arra használta, hogy önkormányzati képviselőket fizessen le. A sofőr felidézett egy esetet, amikor az önkormányzat gazdasági bizottságának volt SZDSZ-es elnöke, Gál György Hunvald szobájából kilépve egy nagy méretű borítékot tartott a hóna alatt. Gál a liftben azt mondta a sofőrnek: ma is jól kerestünk.

A sofőr beszélt arról is, hogy Hunvald külföldről hozatott be egy 60-as években gyártott  Ford Mustang sportkocsit. Egy műhelyben újíttatta fel, és a kérése az volt, hogy pont úgy nézzen ki, ahogy a Tolvajtempó című filmben.

A sofőr Gál Györgyről azt mondta: nála egy szeretkezésért is lehetett bérlakáshoz jutni. Gál gyakran kérkedett vagyoni helyzetével. Egyszer a sofőrnek megmutatta az óráját, amelyet 25 millió forintért vett.

Hunvald György volt erzsébetvárosi szocialista polgármester, Gál György, az önkormányzat gazdasági bizottságának volt SZDSZ-es elnöke és 23 társuk ellen a múlt héten kedden nyújtott be vádiratot különösen jelentős kárt okozó csalás és más bűncselekmények miatt a Központi Nyomozó Főügyészség a Fővárosi Bíróságra.