Az MSZP-frakció új tagjának pártfoglaló akcióit piszkálják a vasiak

2010.11.18. 14:04 Módosítva: 2010.11.18. 14:05
Tóth Csaba múltjának kivizsgálását kérte Mesterházy Attila pártelnöktől a Vas megyei MSZP. A szervezet a héten másodszor is felhívta az országos vezetés figyelmét, hogy az Országos Etikai Bizottságnak meg kéne vizsgálni a 2002 és 2005 között történteket, majd pedig a párt megtisztulása érdekében le kéne vonni a következtetéseket. Tóth nagy botránnyal záruló vasi tevékenysége idején - ellenfelei szerint - Zuschlag Jánossal együtt gyártotta a fantomszervezeteket.

Nem reagál az MSZP vezetése, a Vas megyei szocialisták leveleire, pedig már kétszer is indítványozták, hogy a folytassanak le vizsgálatot a parlamenti frakcióban Horváth Csaba székét elfoglaló Tóth Csaba ügyében.

v2010 plakatok5 57

Tóth az MSZP zuglói elnökeként októberben, utólag került az országgyűlésbe, amikor Horváth Csaba ex-főpolgármesterjelölt a fővárosi közgyűlési mandátumot választva lemondott parlamenti helyéről. Tóth karrierjének váratlan felívelése sokaknak szemet szúrt, hiszen a választások után rengeteg kipróbált MSZP-s maradt ki a képviselőcsoportból, a pártvezetés  mégsem közülük válogatott, hanem Tóthnak adott bizalmat. Holott közismert, hogy öt éve gyakorlatilag kirúgták a Vas megyei szervezetből, miután személye körül belháború bontakozott ki, majd következő állomása, a fővárosi XIV. kerületi MSZP sem úszta meg konfliktusok nélkül felbukkanását, ott a régi vezetésnek kellett távoznia a szociáldemokratákhoz.

A Mesterházy Attilának címzett levélben a szombathelyiek azt állítják, tudomásuk van róla, hogy az MSZP országos elnöksége foglalkozott kérésükkel, de hivatalos válasz nem született. A vasiak először még az országgyűlési mandátum igazolása előtt próbálkoztak azzal, hogy eltántorítsák a pártvezetést Tóth személyétől. Hozzájuk hasonlóan Hiller István, korábbi pártelnök is élesen kritizálta Mesterházyék választását. De hiába, Tóth letehette a képviselői esküt.

A héten elküldött második levél megírását Tóth indexes interjúja váltotta ki . Az újdonsült képviselő ebben azt állította, hogy „a Vas megyei botrány a párton belüli politikai riválisai által kitalált történet volt”, lejáratták, és akik elindították ellene a támadásokat, büntetlenül maradtak.

Tóth, aki soproni vállalkozó volt, Hagyó Miklós kérésére a karitatív tagozat embereként került Vas megyébe, ahol a kőszegi körzetet bízták rá, ahol a párt hagyományosan gyengén teljesített. Tóth rövid idő alatt csodát csinált: az addig alig néhány fővel működő szervezetben több száz új tagot regisztráltak . A későbbi választásokon kiderült, hogy a pártnak sosem volt annyi választója a környéken, mint ahány új tagja, ám az MSZP belső szervezeti szabályzatában szereplő küldöttrendszer lehetővé tett, hogy Tóth gyorsan a szombathelyi vezetők konkurensévé váljon.

Tóth mellett akkoriban tűnt fel Vasban Zuschlag János, aki szintén hátországot építeni jött a megyébe. A Fiatal Baloldal-Ifjú Szocialisták elnökhelyettese lendületes munkába kezdett. Az alapító okiratokból később kiderült, hogy volt olyan nap, amikor egy kaptafára készült jegyzőkönyvekkel tíz alapszervezet hozott létre, mindenhol egyhangú döntéssel, mindenhol 11 fővel. Néhol azonban olyan címen, ami valójában nem létezett. Az ifjúsági csoportok alakulását az MSZP részéről mint megyei elnökhelyettes, Tóth Csaba ellenjegyezte.

A Fibisz gyanús szervezetalapításaival kapcsolatban rendőrségi vizsgálat is indult , a Zala megyei rendőr-főkapitányság magánokirat-hamisítás vétségével gyanúsította meg Tóthot és Zuschlagot, ám az ügyben bizonyítékként használható alapító okiratok eredeti példányainak nyoma veszett , amikor Tóth egyik emberének autóját - állítása szerint - kirabolták Székesfehérváron.

A nyomozás eredeménytelenül zárult, a Vas megyei pártelnökségre aspiráló Tóthtal szemben azonban akkora lett a felzúdulás, hogy végül Kiss Pétert küldték le a megyébe rendet tenni, Tóthot pedig távozásra szólították fel.

A vasiak hétfőn elküldött levele szerint a szocialista pártban addig nem lesz megtisztulás, amíg az utóbbi évek történéseivel nem néz szembe az MSZP, és nem vonja le az azokból következő személyi konzekvenciákat.