Százmilliót fizettek ki a választások előtt jutalmakra Nyíregyházán

2010.11.19. 14:28 Módosítva: 2010.11.19. 14:32
Elkezdtek kiesni a csontvázak a szekrényből Nyíregyházán, állítja az új polgármester, aki szerint a választások előtt százmillió forint jutalmat fizettek ki a hivatal dolgozóinak és önkormányzati cégek munkatársainak. Az előző polgármester azt mondta, hogy az önkormányzati rendelet alapján az esedékes adójutalékokat kapták meg a dolgozók, illetve jutalmat adott az apparátus dolgozóinak, akik őt 16 éven keresztül tisztességgel szolgálták.

A választások előtt két nappal 100 millió forint jutalmat, illetve prémiumelőleget fizettek ki Nyíregyházán a polgármesteri hivatal dolgozóinak, önkormányzati cégek vezetőinek, munkatársainak. A költségvetési hiányt szeptember végén 7 milliárd forintra emelte az előző közgyűlés, eddig ez derült ki abból a vizsgálatból, amelyet a város fideszes polgármestere, Kovács Ferenc rendelt el a város cégeinél.

A polgármester azt is mondta, hogy a 40 milliárdból gazdálkodó önkormányzat hitelállománya 17 milliárd, míg az önkormányzati cégeké 6 milliárd. Az adat még nem végleges, a vizsgálat tovább folyik, mint mondta, "lehet, hogy holnap még beesik néhány 100 millió."

A cégvezetőknek fizetett prémiumelőlegek jogszerűek voltak, mert ilyen volt a szerződésük, mondta. Azt viszont elképesztőnek tartja, hogy a kifizetések olyan helyzetben történtek, amikor bérek utáni járulékot, hitelt nem tudnak fizetni. "A csontvázak most esnek ki a szekrényből. Abból a gödörből, amelyet a korábbi városvezetés még október elsején is ásott, nem lehet kijönni" - mondta.

Kovács Ferenc szerint csőd közeli helyzetben van a szabolcsi megyeszékhely. Az akut pénzügyi válsághelyzetben kénytelen lesz újabb hitelt felvenni az önkormányzat, mondta, de hogy az mekkora összeg lesz, még nem tudta megmondani.

Csabai Lászlóné, Nyíregyháza korábbi polgármestere a Független Hírügynökségnek azt mondta, hogy a számok nagyjából megfelelnek a valóságnak, de a 17 milliárddal szemben egymilliárd a következő fejlesztésekhez van letéve, a 6 milliárdból több mint 3 milliárd forint kamatozó betétben, szintén a következő fejlesztésekhez, ezeket tehát le kell vonni.

A dolgozóknak kifizetett pénzekről azt mondta, hogy az önkormányzati rendelet alapján az esedékes adójutalékokat kapták meg a dolgozók, illetve az apparátus dolgozóinak, akik őt 16 éven keresztül tisztességgel szolgálták, nettó 30, illetve vezetőknek 70 ezer forint jutalmat adott. "Ha Kovács Ferenc nem üzen,hanem megkérdezte volna, akkor ezt elmondja neki" - mondta. Abban a helyzetben, amikor a kormány elbizonytalanította a köztisztviselőket, ő ennyire érdemesnek tartotta őket, tette hozzá.