Elvennék az újrakezdés esélyét a kibukott hallgatóktól

2010.11.21. 13:44
Akit kirúgnak az egyetemről, nem felvételizhet még egyszer ugyanoda, írná elő az új felsőoktatási törvény tervezete. Az Oktatási Hivatal korábban nem engedett át egy hasonló kezdeményezést, arra hivatkozva, hogy alkotmányellenes lenne.

A felsőoktatási törvény vitaanyaga szerint megtiltanák a felsőoktatási intézményből tanulmányi okból elbocsátott hallgatóknak, hogy újra felvételizzenek ugyanannak az intézménynek ugyanarra a szakára, ahonnan kirúgták őket.

A hatályos jogszabályok szerint jelenleg ennek nincs akadálya. Egy 2006-os felsőoktatási kormányrendelet még elő is írja, hogy a kreditrendszerű képzésben szabályozni kell a tanulmányi okokból elbocsátott és felvételi eljárásban újra felvételt nyert hallgatók kreditszámításának mikéntjét.

Aki jó érettségi eredménnyel jutott be első alkalommal az egyetemre, az a kibukása után akár új vizsga nélkül is jó eséllyel adhat be újra felvételi kérelmet, hiszen a korábban megszerzett pontszámok nem évülnek el. Egyetemenként változó, hogy a korábban kibukott hallgatóknak teljesen elölről kell-e kezdeniük a tanulmányaikat, vagy beszámíttathatják a korábban elvégzett tanegységeket. Az ELTE-n például beszámítanak a kibukás előtt már teljesített tárgyak.

"Tömeges jelenség"

Az oktatásért felelős államtitkárság szerint nem készült olyan statisztika, amelyből kiderülne, évente hány hallgatót bocsátanak el tanulmányi okból a magyar felsőoktatási intézményekből, és közülük hányan próbálnak újra felvételzni. "Természetesen ismerjük azokat az intézményi nyilatkozatokat - elsősorban a műszaki felsőoktatási intézmények részéről - amelyek szerint ez tömeges jelenség", írta megkeresésünkre az államtitkárság, hozzátéve, hogy éppen ezért került bele az új felsőoktatási törvény koncepciójába a javaslat.

Korábban is felmerült, hogy korlátozzák a kibukott hallgatók újra felvételizésének a lehetőségét. A Népszabadság tavaly arról számolt be, hogy a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, ahonnan 2008-ban az elsőévesek 23 százalékát bocsátották el, szerette volna kikötni a felvételi tájékoztatóban, hogy akit tanulmányi okokból egy adott évben elbocsátottak, azt ugyanabban az évben és ugyanarra a szakra ne lehessen felvenni. Ehhez azonban az Oktatási Hivatal nem járult hozzá. Bakonyi László, a hivatal akkori vezetője ezt a Népszabadságnak azzal magyarázta, hogy alkotmányellenes lenne a kikötés, mert alapvető állampolgári jog a felsőoktatásban való részvétel, így a felvételi eljárásból senkit nem lehet kizárni.

Ha igény lesz rá

Megkérdeztük az oktatási jogok biztosát, hogy szerinte felmerülhet-e alkotmányellenesség a vitaanyagban szereplő kikötésnél. Aáry-Tamás Lajos azonban nem kívánt nyilatkozni ebben a kérdésben, azt mondta: a koncepciók még nem alkalmasak arra, hogy jogot sértsenek, és amíg csak elképzelésekről van szó, az ombudsmannak „nem osztanak lapot” a vitában.

„Úgy gondoljuk, hogy ez sérti a szabad választás jogát”, mondta Körösparti Péter, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) elnöke. „Az egy más kérdés, hogy annak, aki egyszer nem tudta teljesíteni a követelményeket, van-e értelme újra felvételizne. A lehetőséget azonban szerintünk nem lehet korlátozni”, tette hozzá.

Megkérdeztük az oktatásért felelős államtitkárságot is arról a felvetésről, miszerint a rendelkezés ütközhet az Alkotmánnyal. "Amennyiben ez a javaslat támogatást nyer, abban az esetben természetesen olyan formában fogja tartalmazni ezt a rendelkezést a törvény, hogy az megfeleljen az alkotmányosság követelményének", válaszolták. Azt írták, szakmai álláspontjuk szerint a hallgatók tanulmányaival kapcsolatos kérdések körében, a hallgatói jogviszony megszűnésének esetei között szabályozhatja ezt a kérdést a jogszabály, ha erre ténylegesen igény jelentkezik.