Kontrát szerint a lányának nincs köze Schmitt „alkotmányjavaslatához”

2010.11.22. 17:23 Módosítva: 2010.11.22. 18:11
Kontrát Károly szerint nem a köztársasági elnök hivatalában dolgozó lánya írta a közröhejbe fulladt elnöki alkotmányjavaslatot. A fideszes képviselő közleményben jelentette be, hogy minden olyan sajtóorgánumot beperel, ahol összefüggésbe hozták Kontrát Nóra nevét a visszavont előterjesztéssel. A Köztársasági Elnöki Hivatal közleménye szerint az ügy miatt megtörtént a felelősségre vonás, egy munkatársuk szerződésének megszüntetését kérte.

A Köztársasági Elnöki Hivatal "alkotmányjavaslata" írójának személyével kapcsolatban közzétett információ nem felel meg a valóságnak – állítja Kontrát Károly.

Kontrát az Indexnek azt mondta, vasárnap délután szembesült azzal, hogy a magyar sajtó nagy része átvette a Vasárnapi Hírek cikkét, amelyben azt állították, hogy 25 éves friss diplomás lánya írta a köztársasági elnök hibáktól hemzsegő alkotmányjavaslatát. A belügyi államtitkár kijelentette, lánya elmondása szerint a számos kritikát kiváltó írásművet nem ő írta, megszületéséhez nem volt semmi köze. Kontrát elmondta, hogy mind a valótlan állítás megjelentetőivel, mind pedig a rágalmazó információt átvevő és terjesztő sajtóorgánumokkal szemben pert indít.

Az államtitkár lánya a jogi egyetem elvégzését követően került Schmitt Pál hivatalába, ahol fiatal kora ellenére a felterjesztési osztály osztályvezetője lett.

Arra a kérdésre, hogy ha nem a lánya, akkor ki állította össze a javaslatot, Kontrát sem tudott válaszolni. Erre a kérdésre egyébként már Schmitt Pál is kereste a választ. A köztársasági elnök Kiss Norbert, a Társadalmi Kapcsolatok Hivatalának vezetőjétől már a múlt héten tájékoztatást kért arról, miként fordulhatott elő az, hogy az ő, valamint a kommunikációért felelős, Társadalmi Kapcsolatok Hivatalának vezetője tudta nélkül nyilvánosságra került egy "jószándékkal is dolgozatnak nevezhető anyag". A fogalmazó nevét eddig nem tették közzé.

A dokumentumban arról volt szó, hogy Schmitt szerint jövő tavasszal mit lenne fontos beleírni az alkotmányba. Helyesírási hibák és félreértések voltak a magyar nyelv védelmét hangsúlyozó írásban, a tartalmi hibák közül is kirívó volt például, hogy az evangélikus egyházalapító Luther Mártont reformátusnak nevezték. A dokumentum az alkotmány-előkészítő eseti bizottság honlapjára került fel, de miután sorban jelentek meg az annak hibáival foglalkozó írások, eltávolították.

A Köztársasági Elnöki Hivatal hétfő délutáni közleménye szerint ugyanakkor a munkaanyag nyilvánosságra kerülése miatt a Társadalmi Kapcsolatok Hivatalának vezetője a belső vizsgálatát lefolytatta, és megtörtént a személyi felelősségre vonás. A hivatal felelősségre vont munkatársa hétfőn szerződésének megszüntetését kérte, melyet a munkáltató elfogadott.

Az elnöki hivatal kiemeli, hogy "az imént említett munkatárs bizonyos híresztelésekkel ellentétben nem Kontrát Nóra, aki az állampolgári, kegyelmi és a panaszos ügyek felelőseként dolgozik hivatalunkban".

Mint írják, a köztársasági elnök kedden eljuttatja az alkotmány-előkészítő eseti bizottság elnökének az új alkotmánnyal kapcsolatos javaslatait, melyet széleskörű egyeztetés után készített el.