Újra soroznának vészhelyzet esetén

2010.11.23. 07:28 Módosítva: 2010.11.23. 07:53
A természeti katasztrófák jelentette kockázatok mérséklése érdekében a lakóingatlanokra kötelező vagyonbiztosítást írnának elő, a fiatalokat polgári védelmi szolgálatra "soroznák be", akik pedig a veszélyeztetett területeken bűncselekményt követnek el, gyorsított eljárásban ítélnék el - írja a Népszabadság a katasztrófavédelmi rendszer fejlesztését célzó koncepcióról.

A Népszabadság által ismeretetett koncepció szerint bevezetnék a köteles polgári védelmi szolgálatot, ami azt jelenti, hogy a veszélyeztetett települések 22 és 27 év közötti lakosait egyszerűen "besoroznák", de ha szükséges, a soron következő korosztályokat is bevonnák. Aki nem tenne eleget a polgári védelmi kötelezettségének, annak szabálysértési eljárásra kellene számítania.

A közreműködésre az állampolgárokat a dokumentum szerint "az anyagi motiváción túl morális eszközökkel célszerű ösztönözni, így korszerű, gazdaságos, magyaros egyenruha és rendfokozat viselésével, fogadalommal, illetve eskütétellel, kitüntetés adományozásával" - ismerteti a lap.

A veszélyes üzemek körét is bővítenék, és ha a környezetre fokozott kockázatot jelentő anyagot használnak fel, akár egy hűtőház vagy húsüzem is e körbe kerülhetne.

A koncepcióról az egyeztetéseket december 15-ig kell lefolytatni, a törvénytervezetet pedig jövő márciusra elkészíteni.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport