Januártól nem előzhetnek a kamionok

2010.11.25. 13:27
Változik a KRESZ: az autópályákon reggel hat és este tíz között nem lesz idegesítő cammogás a belső sávban.

A kormány a KRESZ módosításával január elsejétől előzési tilalmat vezet be a nehéz tehergépkocsikra, közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. Az intézkedést azzal indokolják, hogy a kamionok gyakran percekig feltartják a forgalmat, ezeket a torlódásokat szeretnék megszüntetni.

Az előzés tiltása a 7,5 tonnánál nehezebb tehergépkocsikra és vontatókra az autópályákon és a 2x2 sávos autóutakon reggel 6 és este 22 óra között érvényes. Ráadásul olyan követési távolságot kell tartaniuk, hogy közéjük legalább egy, szintén a tilalom hatálya alá tartozó járműszerelvény biztonságosan besorolhasson.

A kormány döntött a hétvégi kamionstop előírásainak módosításáról, a felmentési szabályok pontosításáról is. A korlátozás alól felmentést kapnak a gyógyászati célú gázok szállítását végző, valamint a közüzemi és közérdekű beruházásokhoz használt tehergépkocsik.

Az éves felmentés - kérelem esetén - a következő év január 31-ig tartó hatállyal is kiadható. A kérelmet nemcsak a jármű üzemben tartója, hanem a megrendelő is előterjesztheti, írja a minisztérium.