Nem lájkolták a kormányt

2010.11.26. 08:43
Körülbelül százötven békés tüntetőt hozott össze a Facebook csütörtök estére a Kossuth térre.

"Békés Demonstráció Az Alkotmányért a Kossuth téren" címmel szerveződött a Facebookon egy nap alatt békés, pártsemleges tüntetés csütörtök estére. "A tulajdon szentségéért, a magánnyugdíjpénztári vagyonunkért, a jogállamért. Az mégsem járja, amit tegnap Matolcsy úr többek között bejelentett az Estében, ill. délután" - indokolta a civil megmozdulás szükségességét Szilágyi Péter, Facebook-felhasználó.

"[...] az lenne a szándék, hogy 8-ra odamegyünk, és kész, lesz ami lesz. Bocsánat, de tapasztalatlan vagyok, nem is akarok tapasztalt lenni, spontán, és civil, ez a jelige." Körülbelül százötvenen – zömében fiatalok, huszon-, harmicévesek – jelentek meg spontánul a parlament előtti téren nyolc órára. A rendőrségen bejelentett és engedélyezett demonstrációt messziről figyelte körülbelül hat rendőr, illetve az Alkotmány utca sarkán állt még egy furgon, és kicsit odébb, az utcában még két rendőrautó.

Fél kilenc körül Szilágyi Péter szót kért, az addig békésen beszélgetők, derűsen viccelődők ("Kossuth tér, visszatér") köré gyűltek. Színpad, emelvény, hangosítás nem volt, Szilágyi  kifejtette, hogy erre a demonstrációra azért van szükség, hogy pártoktól függetlenül hangot adhasson bárki aggodalmának, ami a kormány eddigi tevékenységét illeti, és hogy ő maga sem helyesli például, amit a magánnyugdíjpénztári vagyonnal készül tenni a kormány.

Szilágyi után még egy fiatal nő beszélt, elmondta, hogy jó lenne, ha egy tartósabb civil kezdeményezés bontakozna ki a mostani megmozdulásból, ezért december 12-én újabb tüntetést tartanak a Kossuth téren. "Az én pénzem, az én nyugdíjam, az én jövőm!" című demonstráció szintén a Facebookon szerveződik, és szintén hangsúlyozottan civil jelleggel.

A csütörtök esti demonstráción jelen volt Schiffer András, az LMP parlamenti frakciójának vezetője, többekkel beszélgetett, de nem szólalt fel. Kilenc óra körül a demonstrálók kezdtek hazaszállingózni.