Az MSZP üvölteni fog és felveszi a kesztyűt

2010.11.27. 15:19
Az MSZP megvédi az emberek pénzét, a demokráciát és az eredményeket, és felveszi a kesztyűt. Felveszi, felveszi, felveszi. Mesterházy Attila elnök mindeközben egységes szocialista pártot teremt. Két bevonulás és más érdekességek a legnagyobb ellenzéki párt demokráciavédő nagygyűlésén.

Olyan volt, mint annak idején Gyurcsány – mondta a Papp László Sportarénából kifelé menet egy idős hölgy, és Mesterházy Attilára gondolt. A pártelnök más tapasztalt szemlélők szerint is kiváló teljesítményt nyújtott a szocialisták kis híján telt házas rendezvényén, legalábbis máskori önmagához képest. Én most láttam először szerepelni tömeg előtt, úgy éreztem, karizmatikusabbnak, energikusabbnak kellene lennie, ha sokáig a posztján szeretne maradni, és ha tényleg ő szeretné összekovácsolni az ellenzéket. Erre a szerepre ugyanis mindig van több jelentkező.

Rakenroll

Elsősorban Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök, aki nemcsak mérceként volt jelen a csarnokban és a közönség emlékeiben, hanem a maga fizikai valójában is. Ráadásul megtette, amit ilyenkor kell, már zajlott a műsor, amikor bevonult, fickósan, fiatalosan, hadd csókolják-öleljék percekig. Olyan vastaps tört ki, hogy a színpadon Magyarország bajairól beszélni próbáló Török Zsolt szóvivő szava bennszakadt, hangja fennakadt, lehellete megszegett. Akarta szegényke mondani a magáét tovább, de nem csitult az ováció. Kormos Kata szóvivőtárs mentette meg a helyzetet, aki szeretettel köszöntötte az újonnan érkezett vendégeket, és megkérte őket, foglalják el a helyüket. Hiába volt ehhez képest felépítve-megszerkesztve Mesterházy Attila későbbi bevonulása, hiába szólt a rakenroll – a tavaszi kampánydal működött most is –, hiába pörgette a feje felett a piros sálat, a szervezett lelkesedés erőtlenebbnek tűnt a spontánnál.

Svájcisapka

Persze történt egy s más, mire idáig jutottunk. Először is két híres művész – Beregi Péter és Sas József, a néhai Mikroszkóp Színpad sztárjai – danoltak és beszélgettek hacsekéssajóul. Megint van politikai humor, nevetett az egyik szemünk, és milyen pocsék, sírt a másik. Ez kicsit igazságtalan, Sasnak legalább egy klassz poénja azért volt. Azt mondta, ha már kettős állampolgárság, félig svájci szeretne lenni, Beregi megkérdezte, mire alapozná ezt. Mondta, a nagyapjának volt svájcisapkája. Hát, leírva ez sem működik, hagyjuk.

A Török–Kormos duótól a továbbiakban többször megtudtuk, Magyarország nagy bajban van, majd az öreg humoristák után fiatal énekesek jöttek, Balássy Betty és Varga Ferenc, akik a szerelemről és a karácsonyról is előadtak egy-egy számot, és megkérték a jelenlévőket, hogy szeressék egymást és a zenét. Volt időm szétnézni, két tábláról tudtam leolvasni a szöveget, az egyiken az állt, hogy "Viktatúra Stop", a másikon az, hogy "Fidesz = önkényuralom??" A két kérdőjel meglepett, felkiáltójeleket vártam inkább. (Akadtak egyéb táblák is, a fotósunk többet talált, igaz, ő mozgásban volt.) Az aktuális MSZP-szlogenről se feledkezzek meg: az az volt, hogy "Itt a helyed!" És volt még piros esernyő, grafikusan, illetve piros sál, ténylegesen. Mindenki kapott a bejáratnál.

Ne legyünk birkák

A szórakoztatóipari rész után is szóltak még előszónokok, páldául a 23 éves Bárány Balázs, aki egy hónapja lett magánnyugdíjpénztár-tag – tudom, hogy ez egészen más, de Martonyi János fideszes külügyminiszter 1989-ben lépett bele az MSZMP-be –, és fiatal kora ellenére ügyesen beszélt. A legjobb mondata ez volt: "Addig fogunk üvölteni, amíg hang jön ki a torkunkon." A második legjobb ez: "Ha majd viszagondolunk ezekre a borzalmas időkre, büszkék leszünk magunkra." És az ugye mindenképp poén egy Báránytól, hogy: "Ne legyünk birkák"?

Komjáthi Imrétől, a hatgyerekes edelényi MSZP-elnöktől nem idézek semmit, a két európai főszocialista – Poul Rasmussen elnök, Martin Schulz frakcióvezető – videóüzenete felett is átsiklok, annyi a lényeg, hogy a nyugati elvtársak is az MSZP-vel tartanak e nehéz időkben. Hajszál híján elfelejtettem, hogy videón aggódott még egy sort Németh Péter Népszava-főszerkesztő és Kertész Ákos íróember is, akik pontosan látják, mi fog történni ebben az országban. Látják, de nem félnek.

Búúúúúúúú

És akkor végre jött Mesterházy Attila. Fantasztikus a hangulat, mondta. 10-es skálán 7-8 pont között, gondoltam, tényleg nem kötözködésiből, hanem tárgyilagosan. Az elnök egyébként azért elnök, hogy minden helyzetben feltalálja magát, azonnal köszöntötte jelen lévő elődeit, Lendvai Ildikót, Gyurcsány Ferencet, Hiller Istvánt és Kovács Lászlót. Így egyszerre kaphatott szupertapsot riválisával.

Mesterházy bátorságot és elszántságot érzett a csarnokban, örült, hogy olyan sokan összejöttek, politikai hovatartozás nélkül – ezt nem értettem; ha minden igaz, nem lehetett csak úgy beesni az utcáról, buszokkal érkeztek a népek az ország minden tájáról, szocialista szervezésben –, és mind készek fellépni az antidemokratikus és szegényellenes hatalommal szemben. A magyar baloldal él és készen áll a cselekvésre, síkra száll a jogaiért, a szabadságért és a magyar demokráciáért. Még két idézet erről a tájékról: "Van erős ellenzék, és ez az erős ellenzék mi vagyunk." "Sokan vagyunk, és még többen leszünk."

Ezek után kezdődhetett a Fidesz-kormány bírálata több tételben, újszerű elemek nélkül, többnyire hatásosan. Nem jó irányba mennek a dolgok, forradalomról beszélnek, de diktatúrára gondolnak, illúziót keltenek és csalódást okoznak, a gazdaságpolitika életveszélyes, felélik közös jövőnket stb. A konkrét bűnök közül szóba került a magánnyugdíj-pénztári befizetések államosítása (nemcsak elveszik a pénzt, el is költik), az igazságtalan adórendszer (a gazdagok még gazdagabbak, a szegények még szegényebbek lesznek), az Alkotmánybíróság ellehetetlenítése és a silány pártalkotmány előkészítése. A legnagyobb búúúúúúzást Járai Zsigmond (a napokban nevezték ki, és háromszorosára emelték a fizetését) és Polt Péter (aki örökös legfőbb ügyész lesz) kapta, annál is nagyobbat, mint amikor kiderült, hogy a Fidesz demokratikus díszletek között diktatúrát épít. Vagyis demokratúrát. Hogy hajtóvadászatot folytassanak ellenfeleikkel szemben. De állj, eddig és ne tovább!

Elmebeteg

Csak kapkodjuk a fejünket, nem? – kérdezte az elnök. De-de, vélekedett a közönség. Még szerencse, hogy van – vagy ha nincs, lesz – megoldás. Az MSZP megvédi az emberek pénzét, a demokráciát és az eredményeket, és felveszi a kesztyűt. Venezuela helyett Európába indultunk, oda akarunk és oda is fogunk tartozni, rendet akarunk, és nem diktatúrát, és a szocialisták mindent visszacsinálnak. Mindent. És minden eszközzel harcolni fognak a fidesz elmebeteg politikája ellen. Sőt: felelősségre vonják azokat, akik saját állampolgáraikat rabolják ki és zsarolják meg, mert ezek olyan bűncselekmények, amelyek soha nem évülnek el.

Persze, hogy nem ezt

Na de mindehhez előbb az kell, hogy visszanyerjék az emberek bizalmát, következetes ellenzékre és erős MSZP-re van szükség. Ezért fog Mesterházy személyesen egységes MSZP-t teremteni – egyes szám első személyt használt bátran –, szerethető pártot, mert a szocialisták megértették az üzenetet, és tanultak hibáikból. Együtt kell harcolni, nincs mellébeszélés, de kibeszélés sincs.

Felveszik

Hogy a harc mit is jelent, ezen a szép téli délelőttön csak részben derült ki. Ami fix, az az, hogy aláírásgyűjtésbe kezdenek. Szerkesztettek egy petíciót "Időben szólunk" címmel, minden jelenlévő azt a feladatot kapta, hogy legalább tíz emberrel írassa alá. A petícióban kérnek és követelnek a kormánytól: a nyugdíjra félretett pénz visszaadását, a nemzeti eszközkezelő létrehozását, az Alkotmánybíróság hatáskörének visszaállítását, ilyesmiket. Százezrek vannak és milliók lesznek mellettünk, mondta az elnök. Ti lesztek a demokrácia és a szabadság nagykövetei, tette hozzá.

Van még tovább. "Ha a kormány nem változtat arrogáns stílusán, tavasszal utcára megyünk és együtt fogjuk harsogni: elég volt!" A beszéd e szakaszában Mesterházy gyurcsányi vizeken is szétnézett – "nem engedünk 1848, 1956 és 1989 értékeiből" –, lehet, ez késztette a szórványosan orbántakarodjozó közönséget dettó szórványos húzzunkbelézésre, ami nem burjánzott el. Mert jött végre az új skandálni való, amit együtt üvölthetett a nép Mesterházyval, hogyaszongya: "Felvesszük! Felvesszük! Felvesszük!" Tudniillik  a kesztyűt. Leírva ez sem tökéletes – a húzzunk bele dinamikusabb –, de a helyszínen azért volt sodrása. Előbb-utóbb összeáll ez.

Idő lesz rá. Mert bár "semmi sem tart örökké és senki sem legyőzhetetlen", egy darabig el fog tartani, mire az MSZP-sek szövetséget kötnek mindenkivel, és vezető erejévé válnak ennek a szövetségnek. Mesterházy azt mondta, meg tudják csinálni és meg fogják csinálni. Nyilván tudja, mit beszél. Hiszen olyan volt, mint annak idején Gyurcsány.