Átvilágítanak nyolc önkormányzati céget Szegeden

2010.11.29. 11:39
Nyolc szegedi önkormányzati cégnél indul az elmúlt nyolc év tevékenységét átvilágító vizsgálat, döntött a város közgyűlésének gazdasági és pénzügyi átvételi bizottsága.

A cégekhez kirendelt jogászok, közgazdászok, informatikusok és könyvvizsgálók "célszerűségi és jogszerűségi" szempontból ellenőrzik a vállalkozások működését 2002. november 1-jéig visszamenőleg.

A következő három hónapban szakértők vizsgálódnak majd az uniós támogatásokkal megvalósuló szegedi nagyberuházásokat koordináló Szeged Pólus Nonprofit Kft.-nél, a Szegedi Közlekedési Társaságnál, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft.-nél, az IKV Zrt.-nél, a Szegedi Vásár és Piac Kft.-nél, a Szegedi Ifjúsági Ház Nonprofit Kft.-nél, a Szegedi Városkép Kft.-nél, valamint a Városi Televízió Nonprofit Kft.-nél.

Vizsgálat indul annak kiderítésére is, terhel-e felelősség valakit azért, mert 2002-ben - egy jogerős bírósági döntés alapján - jogszerűtlenül mondtak fel a Fürdővizek Szeged Kft. akkori vezetőjének, Lengyel Józsefnek, és így számára több tízmillió forintot kell fizetnie az önkormányzatnak.

A szakértők betekinthetnek a vállalkozások üzleti könyveibe, irataiba, megvizsgálhatják valamennyi, a megjelölt időszakban kötött szerződést, és meghallgathatják a cég bármelyik munkatársát.

A száz százalékban önkormányzati tulajdonú cégek mellett a bizottság keresi annak lehetőségét is, hogy hasonló vizsgálat induljon olyan vállalkozásoknál is – a Szegedi Hőszolgáltató Kft.-nél és a Szegedi Vízmű Zrt.-nél –, amelyben a város mellett más tulajdonos is van.