Kirohant a stúdióból Katona Magda

2010.12.02. 09:24 Módosítva: 2010.12.02. 09:36
Kirohant Katona Magda Afganisztán szakértő a Ma reggel stúdiójából csütörtök reggel. Katona Magda ismét cáfolta, hogy ő lenne látható azon a The Washington Post által közölt videofelvételen, amelyen az afganisztáni választások idején történt állítólagos vesztegetési jelenet látható.

Az afganisztáni választások ismertetésére hívtak ide, személyeskedésre soha nem lettem volna hajlandó – mondta Katona Magda, majd adás közben kirohant a Ma reggel stúdiójából. Az adásról készült videó a hirado.hu-n nézhető meg.

A műsor elején levetítettek egy rövid bejátszást, amin egy nő látszik, aki pénzt tesz el. Katona Magda a videót bírálva azt mondta: ez egy montázs, és ő csak az utolsó képkockán szerepel, írta a hirado.hu.

Péntek este az Emruz afganisztáni tévécsatorna egy videofelvételt mutatott be (ami alapján a Washington Post írt cikket az esetről). A felvételen egy idős, szőke, szemüveges nő arról beszél, hogy kenőpénzért cserébe segít manipulálni az afgán parlamenti választásokat. A lap szerint az afgán választási bizottság két tagja is megerősítette, hogy a felvételen látható nő a magyar Katona Magda Nasrin, aki egy Afganisztánban működő alapítványnak dolgozik, az alapítvány pedig őt delegálta megfigyelőként a szeptember 18-ai választásokra.

Az amerikai lap nem hozta nyilvánosságra a videófelvételt, csak részleteket közölt a beszélgetésből, amely egy a képen nem látható férfi és Katona Magda Nasrin között zajlik. Eszerint a nő a felvételen közli, hogy elfogadja a felajánlott kétezer dollárt, de további hatezret vár még a segítségéért. És biztosítja a férfit, hogy más külföldi megfigyelők is hajlandóak kenőpénzért cserébe segíteni neki.

Katona Magda többször cáfolta, hogy ő lenne látható a videón. Politikai provokációnak nevezte a felvételt, szerinte a tálibok akarják lejáratni, ugyanis egy, a hatalmukat is veszélyeztető kutatóintézet alapítása előtt áll.

A Washington Post csütörtöki cikke szerint Katona Magda Nasrin azt állítja, hogy személyes vitája van Nadzsibullah Kabulival, az Emruz tulajdonosával és képviselőjelölttel, s ez lehet az oka annak, hogy a tévé célkeresztjébe került. A nő a választás napján felkeresett egy szavazóhelyiséget Kabul keleti részén, akkor megjelent ott Kabuli hat fegyveres férfival együtt, s őt kitiltották onnan. Katona Magda Nasrin azt gyanította, hogy Kabuli emberei "megpakolták" az urnákat, ezért jelentett az incidensről az afganisztáni választási panaszbizottságnak, amely a választási csalásokat vizsgálja.

Nadzsibullah Kabuli viszont tagadja, hogy a választások napján járt volna bármelyik szavazóhelyiségben, vagy részt vett volna választási csalásban. Váltig azt állítja, hogy Katona Magda Nasrin látható a tévécsatornája által sugárzott videón. A The Washington Post cikke végén közli, hogy a felvételen látható nő kilétét egyelőre nem lehetett független forrásból megerősíteni.

Korábban Peimli Károly kabuli magyar nagykövet azt mondta: sem a magyar kormány, sem a nagykövetség nem tudott arról, hogy Katona Magda Nasrin kinek a megbízásából folytatott megfigyelői tevékenységet Afganisztánban. Mint kiderült Katona saját alapítványának (Afganisztánért Alapítvány) keretei között járt hosszú távú megfigyelőként az országban a szeptemberi választások idején. Utazásáról nem értesítette előre a követséget.

Katona Magda az MTV reggeli műsorában azt mondta: évek óta Afganisztánban él, és kül-és biztonságpolitikai elemzésekkel foglalkozik. Arra a kérdésre, hogy ki támogatja az alapítványát és honnan van pénze a működtetésére Katona azt mondta: a magyar államtól kapott pénzt az afgán politikai pártok kapacitásbővítésére és NATO kommunikációra is.

Arra a kérdésre, hogy miért nem szerepel az általa vezetett civil szervezet tevékenysége a Külügyminisztérium honlapján, pedig többi száz másik szervezet fent van Katona Magda azt mondta: biztonsági okokból nincs fent. És hozzátette: mindenkinek, aki Afganisztánnal foglalkozik annak félnie kell. Katona szerint nincs semmi féle bizalmatlanság a Külügyminisztérium részéről az alapítványa irányába.