Átadták a Prima Primissima Díjakat

2010.12.03. 21:58
Átadták a tíz kategóriában meghirdetett Prima Primissima Díjakat pénteken este Budapesten, a Művészetek Palotájában. Kiemelkedő teljesítményükért a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport képviselői nyolcadik alkalommal részesültek elismerésben a vállalkozók napján.

Az irodalom kategóriában Moldova György író; a sport kategóriában Buzánszky Jenő olimpiai bajnok labdarúgó, az Aranycsapat tagja; a népművészet és közművelődés kategóriában a Csík Zenekar részesült az elismerésben.

A képzőművészet kategória nyertese Kubinyi Anna textilművész, a zeneművészet kategóriáé Érdi Tamás zongoraművész, az építészet és építőművészet kategóriáé Balázs Mihály építész lett. A Prima Primissima Díjat a tudomány kategóriában Rubik Ernő építész, tervező, feltaláló; az oktatás és köznevelés kategóriában Dévény Anna gyógytornász, művészi torna szakedző; a sajtó kategóriában Veiszer Alinda műsorvezető; a színház- és filmművészet kategóriában Koltai Lajos operatőr kapta. Közönségdíjat vehetett át Kiss Róbert Richárd turisztikai szakújságíró.

"A magyar gazdaság képviselői számára fontos a tudomány, a kultúra, a köznevelés, a sport társadalmi munkamegosztásban betöltött szerepe és ezen területek kiváló képviselőinek elismerése" - hangsúlyozta a díjátadó gálán mondott köszöntőjében Csányi Sándor.

Mint a Prima Primissima Alapítvány kuratóriumának elnöke rámutatott, egy ország minőségét, a világban betöltött szerepét nem lehet csak gazdasági mutatókkal leírni, nemzeti identitását nem elsősorban ezek adják. "Ezért nagyon fontos, hogy elismerjük azokat, akik jelentősen hozzájárulnak az ország szellemi vagyonának gyarapodásához, akik kitartásukkal példát mutatnak és eredményeik, műveik megalapozzák nemzeti öntudatunkat" - fűzte hozzá.

Csányi Sándor felidézte: az elmúlt nyolc évben több ezer jelöltből 240 primát választottak ki, akik közül 80-an primissima díjat, 8-an közönségdíjat kaptak. "Ha a számokat és a mögöttük lévő embereket, illetve teljesítményeket nézzük, akkor azt mondhatjuk, a Prima Primissima Alapítvány betöltötte hivatását: hozzájárult a közélet, a közgondolkodás, a társadalmi megbecsülés javításához" - jegyezte meg.

Mint a kuratórium elnöke elismerte, a díjat minden évben további százak is megérdemelnék, de reményei szerint a következő esztendőkben ők is primák vagy primissimák lesznek.

A Prima Primissima Díjat és Alapítványt 2003 nyarán alapította Demján Sándor üzletember a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) elnökségének közreműködésével. A felajánlásnak köszönhetően az alapítvány tíz éven át ítélheti oda a kitüntetést.

A primissimák, vagyis a kategóriák győztesei 50 ezer eurót kapnak, a többi jelölt (prima) tíz-tízezer euró díjazásban részesül. A közönségdíj szintén 50 ezer euróval jár.

A műsorvezető a pénteki díjátadón a vendégek között köszöntötte Schmitt Pál köztársasági elnököt, Pintér Sándor belügyminisztert, Hende Csaba honvédelmi minisztert, Mesterházy Attilát, a Magyar Szocialista Párt elnökét, valamint a megjelent államtitkárokat, nagyköveteket.