Kommunista dalokra hasított Hunvald hivatali kocsija

2010.12.05. 14:10
Az új erzsébetvárosi kerületvezetés elárverezi az előzetesben ülő volt polgármester régi hivatali kocsiját. A pénzt rendőrautókra költik. Az ezüstszín Peugeot 607-es három és fél éve 13 millió forintba került, azóta valaki kicsit meghúzta, de az új polgármester szerint dobhat az eladási áron, hogy a hivatali ügyeit intéző Hunvald ebben hallgatta két évig a Best of Comminism válogatást.

"Erős és elbűvölő, szilaj és könnyed, robosztus és lágy" – írja a márka honlapja a Peugeot 607-esről. Jóleső érzéssel forgathatta magában ezeket a szavakat Hunvald György volt erzsébetvárosi polgármester, talán saját személyisége is eszébe jutott, amikor eldöntötte, hogy hivatali útjaira csak ilyen kocsival járhat, megér ez 13 millió forintot az önkormányzatnak.

Fotó: Huszti István
Fotó: Huszti István

Hunvald és ezüstszínű Peugeot 607-ese csupán két évet tölthettek együtt: a volt polgármester kénytelen volt megválni tőle, amikor 2009 februárjában előzetes letartóztatásba helyezték. A még mindig előzetesben ülő Hunvalddal ellentétben a kocsi másfél év után kiszabadult a garázsból. Az új kerületi vezetés hozta elő onnan az Erzsébet körúti hivatal elé, hogy beharangozzák: árverésre bocsátják, az árából pedig a kerületi rendőrök kapnak majd új autót.

"A hivatali luxust felváltja a kerület lakóiról való gondoskodás, a közterület rendje melletti kiállást" – mondta Hunvald utódja, Vattamány Zsolt  erzsébetvárosi polgármester a vasárnap délelőtti fogcsikorgató hidegben, a parkoló kocsi mellett, ahol megmutatták a sajtónak azt a három új autót is, amelyeket az önkormányzat már meg is vásárolt a kerületi rendőrségnek.

Három egyenruhás rendőr pózolt türelmesen a kamerák előtt közel egy órán keresztül az új szerzemények, két Fiat Panda és egy Skoda Octavia mellett, de a sajtót együttesen sem kötötték le annyira, mint az elárvult Peugeot 607-es. Hunvald kocsiját a megtett 69 ezer kilométer alatt elöl valamikor kissé meghúzták, a kesztyűtartóból pedig előkerült a Best of Communism válogatás cédé.

"Rossz a karmája" – jegyezte meg a Vattamány, amikor arról kérdeztünk, tudja-e, hogy keletkezett a sérülés a kocsin. A polgármester azt mondta, bízik benne, hogy hatással lesz az eladási árra a volt gazda személye, szerinte a hunvaldos múlt megdobhatja majd a bevételt. Vattamány maga "még csak be se ült" ebbe az autóba, de úgy tudja, a szakértők szerint jó állapotban van, a garázsban töltött idő alatt lejárt műszakit nemrég szerezték meg rá újra.

A polgármester szerint Hunvald kocsja három és fél éve többe került, mint a most vett három rendőrautó együtt, utóbbiakért 9,5 millió forintot fizettek összesen. A rendőrséggel abban állapodtak meg, hogy a kocsik üzemeltetési költségeit is az önkormányzat állja majd. A sajtóeseményen Nagy Zoltán kerületi rendőrkapitány átvette a három jármű kulcsait. Az önkormányzat Vattamány szerint most egy nyolcéves Volswagent használ hivatali autóként, ez még a jegyzőé volt régebben.

Az mára közismert, hogy Hunvald szerette az autókat. Veterán kocsikat gyűjtött, ezeket egy részét már zár alá vette az ügyészség. Ősszel a Blikk kezdte feszegetni, mennyit is ér Hunvald gyűjteménye, és ki fizeti a parkolási díjat a másfél éve egy pláza garázsában porosodó kocsikért.