HM: A magyar katonák nem harcolhatnak Afganisztánban

2010.12.07. 20:27
A Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoportja (PRT) nem vesz részt fegyveres ellenállókkal szembeni harcban Afganisztánban, erre soha nem volt mandátuma - válaszolta a Honvédelmi Minisztérium (HM) azokra a Wikileaksen kiszivárogtatott információkra, amelyek szerint egy vészhelyzet felszámolására a tehetetlen magyar csapatok helyett az új-zélandiaknak kellett beavatkoznia.

Az afganisztáni Baglánban állomásozó tartományi újjáépítési csoport katonáinak nincs mandátuma arra, hogy fegyveres harcban vegyenek részt, a PRT a helyi infrastruktúra fejlesztésén dolgozik. Katonáinkon nem is lehet számon kérni, hogy részt vesznek-e Baglán tartományban ilyen jellegű tevékenységben - közölte a Honvédelmi Minisztérium.

A Wikileaks által közreadott amerikai diplomáciai táviratok egyike szerint új-zélandi csapatok voltak kénytelenek beavatkozni a tehetetlen magyar katonák helyett Afganisztánban. A Karl Eikenberry, az Egyesült Államok kabuli nagykövete által írt levélben a diplomata beszámol arról, hogy Baglán tartományban részén fokozódik az erőszak, drogproblémák és hatalmi harcok vannak. A sürgöny szerint az itt állomásozó magyar PRT keveset tesz azért, hogy leküzdje a nehézségeket a térségben.

Egy alkalommal, a felkelők által teremtett vészhelyzet felszámolása érdekében a szomszédos Bamján tartományban állomásozó új-zélandi csapatoknak át kellett lépniük a tartományi határt, hogy rendet teremtsenek.

A HM közleményben felidézték, hogy a kiszivárogtatott információkat leközlő, The New Zealand Herald című, Aucklandben kiadott napilapnak egy új-zélandi védelmi forrás azt nyilatkozta: a Baglánban elvégzett munka összhangban áll az új-zélandi PRT irányvonalával. Hozzátették, hogy az új-zélandi csapatok nem bocsátkoztak harcba a magyar csapatok helyett.

Néhány esetben a(z új-zélandi) PRT személyzetéből kisszámú egység átment Baglánba, hogy végrehajtsák a felső vezetés ígéreteit, és beszéljenek a helyiekkel. Ez összhangban van a PRT irányításával, a harci kötelék parancsnoka és a magyar RPT jóváhagyásával.