Lázár ötlete volt a pártpénzek visszaadása

2010.12.07. 20:12
Lázár János gondolta úgy, hogy ha a költségvetés helyzete megengedi, vonják vissza a pártok állami támogatásának 15 százalékos csökkentésére vonatkozó orbáni akcióterv-pontot. A Fidesz frakcióvezetője szerint a pártfinanszírozás rendbetételének feltétele az átlátható állami finanszírozás, a rendszert tavasszal reformálhatják meg, talán az LMP kampányfinanszírozási javaslata alapján.

Az LMP nem szándékos tartózkodását leszámítva egyhangúlag támogatta a parlament azt a költségvetéshez benyújtott módosító javaslatot, ami alapján a pártok jövőre az ideinél 201 millió forinttal több pénzt kapnak a költségvetésből. A módosító javaslat indoklásából nem derült ki, hogy miért, abban csak a tényt állapítják meg, hogy "a javaslat a 2010. évi, csökkentés előtti szintre állítja vissza a pártok támogatását". A pártok állami támogatását a nyáron csökkentette 15 százalékkal a parlament, miután Orbán Viktor első akcióterve 21. pontjaként meghirdette.

A javaslatot névleg benyújtó Nyikos László, a számvevőszéki és költségvetési bizottság jobbikos elnöke szerint a testület utasításra cselekedett, nem vitatták meg a javaslatot, amiről korábban a parlamenti pártok vezetői a Házbizottságban megállapodtak.

A házbizottság tagjai közül Schiffer András nem emlékezett, kinek a felvetése volt az állami támogatások mértékének visszaállítása, de mivel az LMP egyedüliként ellenezte a csökkentésüket, nem tiltakozott a visszaállításuk ellen. A parlament szocialista alelnökeként házbizottsági tag Ujhelyi István úgy emlékezett, hogy a javaslatot Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője terjesztette elő. "Még a Kövér [László, házelnök] is meglepettnek tűnt, amikor minden apropó nélkül előákkt vele".

"Felvetettem, hogy mérlegeljük a pártok állami támogatásának növelését" - nyilatkozta megkeresésünkre Lázár János. A nyár eleji csökkentés szerinte egyszeri zárolás volt. A házbizottságban azt vetette fel, hogy ha tartható a hiánycél a jövő évi költségvetésben, akkor az állami támogatás mértékét az eredeti 2010-es szintben határozzák meg. Ennek mérlegelését kérte a számvevőszéki és költségvetési bizottságtól. Mivel ötletét mindegyik párt támogatta, és a hiánycél értékelésük szerint a megemelt támogatással is tartható, a költségvetési bizottságban érdemben már nem is foglalkoztak a kérdéssel, csak beterjesztették a javaslatot.

Lázár szerint azért volt szükség a támogatási szint visszaállítására, mert "rendbe kell tenni a pártfinanszírozást", ennek első lépése pedik a "transzparens állami támogatás". Említette - ahogy Schiffer is -, hogy tárgysorozatba vették az LMP kampányfinanszírozási javaslatát. Várakozásai szerint tavasszal reformálhatják meg a rendszert.