Martonyi: A kardokat még nem húzták ki

2010.12.07. 18:00 Módosítva: 2010.12.07. 18:16
A magyar külügyminiszter szerint az ország leminősítése megalapozatlan, Magyarország tartani tudja a költségvetés hiánycéljait, ezért nem ért vele egyet. Martonyi János ezt a brit külügyminiszterrel folytatott megbeszélése után mondta Londonban, de hozzátette ez az ő személyes véleménye. A pénzügyi világ központjában utoljára Bajnai Gordon miniszterelnök magyarázta el a befolyásos gazdasági vezetőknek, a kormányzat mit miért tesz.

Martonyi János külügyminiszter meggyőződése az, hogy Magyarország 2011-ben és 2012-ben is tartani tudja a kitűzött hiánycélt, és az fest sötét képet a jövőről, aki azt állítja, hogy a tervezett intézkedések után 2013-ra gondok lesznek a költségvetéssel. Ezért szerinte a Moody's leminősítő döntése nem megalapozott. A magyar diplomácia vezetője mindezt Londonban, brit kollégájával, William Hague-gel folytatott megbeszélés után mondta.

A külügyminiszter az Index kérdésére elmondta azt is, hogy a megbeszélésen egy mondat erejéig ő maga tért ki a magyar nyugdíjpénztárak ügyére. Mint mondta, ez nem képezte a tárgyalás részét, de reményét fejezte ki, hogy az ország számára biztosítják ebben a kérdésben az egyenlő elbánást. Azt is hozzátette, reméli, hogy az ügy elsimul az év végéig, amikor Magyarország átveszi az EU soros elnöki tisztét.

Martonyi egyébként nem a magyar pénzügyi politika bemutatására érkezett Nagy-Britanniába. Az ország válságkezelési terveit utoljára Bajnai Gordon volt miniszterelnök próbálta elmagyarázni a City képviselőinek. Az Orbán-kormány felállása óta felelős magyar pénzügyi vezető nem járt a Londonban.

A magyar külügyminiszter utazásának célja a közelgő uniós elnökség előkészítése volt. Martonyi és Hague többek között arról tárgyalt, hogy a magyar elnökség idejének az egyik legnagyobb kihívása lesz, hogy módosítsák a lisszaboni alapszerződést. Martonyi szerint ez sebészeti beavatkozás lesz, és vélhetően egy-két mondat módosítását fogja eredményezni. A külügyminiszter ezt a kérdést a London School of Economics-on tartott előadásában is érintette. Szerinte ez komoly vitákat fog eredményezni, ha „a kardokat még nem is húzták ki” az érintettek.

Martonyi szerint a magyar diplomáciának nem feladata, hogy állást foglaljon az unió jövőjéről szóló alapvitában, amelyben az egyik párt szorosabb, a másik az eddigieknél lazább szervezeti felépítés kialakítását tűzte ki célul. A külügyminiszter megfogalmazása szerint az elnökség idején pásztor szeretne lenni, aki egyben tartja a nyájat.