Visszacsinálták a párttámogatás csökkentését

2010.12.07. 14:24
Jövőre nem kell kevesebb pénzből gazdálkodniuk a pártoknak, egy majdnem egyhangúlag elfogadott költségvetési módosító indítvány visszaállította a pártok állami támogatásának szintjét az első nemzeti akcióterv alapján végrehajtott csökkentés előtti szintre. Hogy miért, az indoklásból nem derül ki, a javaslatról vita sem volt.

Orbán Viktor első nemzeti akcióterve 21. pontjaként 2010 nyarán 15 százalékkal csökkentették a pártok állami támogatásának összegét. A jövő évi költségvetés eredeti tervezetében a csökkentett támogatásból indult ki, ám a parlament számvevőszéki és költségvetési bizottságának egyik módosító indítványával, 312 igen szavazattal, 8 elempés képviselő tartozkodása mellett kedden visszaállították a csökkentés előtti szintre, szúrta ki a Gulyásdemokrácia. Mint Schiffer Andrástól, az LMP frakcióvezetőjétől megtudtuk, a párt képviselői tévedésből tartózkodtak, valójában támogatják a javaslatot.

"Ez nem kormányzati kérdés, ez a pártok dolga" - válaszoltaírásban Szijjártó Péter, Orbán Viktor személyi szóvivője kérdésünkre, hogy a miniszterelnökség hogyan értékeli a nemzeti akcióterv egyik pontjának felülírását.

A módosító javaslat (.pdf) indoklásában Nyikos László, a bizottság jobbikos elnöke a miért megválaszolása helyett csak a tényt közli, hogy "a javaslat a 2010. évi, csökkentés előtti szintre állítja vissza a pártok támogatását".

Nyikos szerint neki csak formai szerepe van a módosító indítványban, a döntés a párttámogatások visszaállításáról a házbizottságban született, a számvevőszéki bizottság csak végrehajtotta. "Nézze, a pártok vezetői a házbizottságban konszenzussal döntöttek, a költségvetési bizottság csak kidolgozta ezután a javaslatot" - mondta.

Schiffer frakcióvezetőként a házbizottságnak is a tagja. Arra ugyan már nem emlékezett, hogy melyik párt kezdeményezésére, de a házbizottság ötpárti konszenzussal döntött a párttámogatások eredeti szintjének visszaállításáról. Schiffer szerint az LMP a javaslatot már csak azért is nyugodt szívvel támogathatta, mert a nyáron egyedüliként az LMP szavazott a 15 százalékos, Schiffer szerint képmutató csökkentés ellen.

"Az állami támogatás csökkentése azért képmutatás, mert a szürke zóna felé tereli a pártfinanszírozást" - mondta. A támogatások szintjének megemelését szerinte a Fidesz most azért támogatta, mert Orbán Viktor eredetileg is csak 2010-ben kívánta csökkenteni a pártok támogatását.

A módosító indítványt megszavazó szocialisták egyik bizottsági tagja, Boldvai László emlékei szerint a testület egyhangúlag támogatta a javaslatot; az elempés tag Vágó Gábor a parlamenti szavazáskor tartózkodott. A módosítás okát Boldvai szerint is csak találgatni lehet. "Nem volt vita, hozzászólás sem volt", mondta.

Talán azért nem, mert az okok kutatása "nagyon messzire vezet". "Ha valaki azt gondolja, hogy a támogatások 201 milliós emelése megoldás, az téved. Nagyon nagy baj van a pártok finanszírozásával", véli Boldvai. Szerinte a rendszerváltás hibás döntése volt, hogy a többpártrendszer nem kerülhet többe az államnak, mint az egypártrendszer. "Aki ilyet állított akkor, az nagyot tévedett".

Ugyanakkor az állami támogatás növelése önmagában kevés, nem "az egyedüli üdvözítő út". Boldvai szerint a támogatási szint visszaállítása reálértékben így is csökkenést jelent, "a pártoknak nincs töbletpénzük". A megoldás szerinte a pártfinanszírozás teljes átalakítása lenne, ahol a megemelt állami támogatás szigorúbb átláthatósági szabályokkal, a bujtatott támogatások szankcionálásával párosulna.