Pokorni kiállt az integráció mellett

2010.12.07. 17:08
A fideszes oktatáspolitikus aláírta a Mindenkinek Becsengettek programot támogató nyilatkozatot, és ezzel támogatásáról biztosította a fogyatékkal élő és egészséges gyerekek iskolai keveredését. Ez az oktatási államtitkárság terveivel nincs teljesen összhangban.

Kedden néhány nap késéssel Pokorni Zoltán (Fidesz) is aláírta azt a dokumentumot, ami sérült gyerekek óvodai és iskolai integrációját kezdeményezi. Mint arról múlt pénteken beszámoltunk, több oktatási intézmény és gyógypedagógus szakértő is közös nyilatkozatot adott ki a Mindenkinek Becsengettek program népszerűsítéséért. Fővédnöknek Pokorni Zoltánt, a parlament oktatási bizottságának elnökét kérték fel.

A program lényege, hogy óvodákba és alsó tagozaton készségtárgyak tanóráira fogyatékkal élő gyerekek látogatnak, és együtt rajzolnak, énekelnek, játszanak az egészséges társaikkal. Túl azon, hogy így félelmeket és előítéleteket lehet legyőzni, a program hosszabb távú célja, hogy előkészítse az osztályokon belüli integráció megteremtését.

A programot elindító szülő, Kisari Károly (a Down Egyesület elnöke) szerint fontos, hogy a fogyatékkal élő gyerekek is oda járhassanak, ahová az egészségesek: „Jelenleg aki értelmi fogyatékos gyermeket nevel, speciális intézményekbe kénytelen hordani a gyermekét, hogy oktatásban részesüljön. Ez egyrészről azért nem megfelelő, mert gyakran ezek az intézmények csak több órás utazással elérhetőek, vagy kollégiumban kell elhelyezni az alig 7 éves gyermekeket, másrészről ezek a gyerekek a családjaikkal együtt kiszakadnak a többségi társadalomból. Programunkkal szeretnénk elérni azt, hogy a többségi társadalom szimpátiája mellett, a megfelelő differenciált oktatási módszerek mellett, minél több fogyatékos gyermek részére egyszerűen elérhető legyen az oktatás Magyarországon”

Ugyanakkor az új közoktatási törvény koncepciója inkább felzárkóztató osztályokat, külön intézményeket biztosítana a speciális nevelési igényű gyerekeknek. Ezért a Mindenkinek Becsengettek programot támogató pedagógusoknak különösen fontos, hogy az integráció elvéhez most politikai támogatást is kaptak.