Előzetesben a volt honvédelmi államtitkár

2010.12.10. 11:07 Módosítva: 2010.12.10. 12:38
Három újabb ügyben fejeződött be a belső vizsgálat és mindhárom ügyben büntetőfeljelentéssel éltek a jogosultak, jelentette be Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos, aki azt is elmondta, hogy előzetes letartóztatásba helyezték a honvédelmi minisztérium volt államtitkárát.

Előzetes letartóztatásba helyezték Fapál Lászlót, a honvédelmi tárca egykori közigazgatási államtitkárát, jelentette be Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos. A politikus annyit tud, hogy vesztegetési ügyről van szó, többet azonban a nyomozás érdekeire hivatkozva nem árultak el neki.

Az ügyészség erről nem adott tájékoztatást, de Budai úgy gondolja, az ügynek köze lehet ahhoz a pákozdi ingatlancseréhez, amikor egy visszadátumozott átadási nyilatkozat alapján került a 200 hektár a honvédelmi tárcától a földművelésügyi minisztériumhoz.

A kormánybiztos emellett három újabb feljelentést is bejelentett, mint mondta, a Magyar Közút Kht., illetve a BMSK Zrt. gyanús ügyletei kapcsán megindította a nyomozást a BRFK.

Két ügy a Magyar Közút Kht.-hoz köthető, mindkettő informatikai beszerzéssel kapcsolatos, mondta. Az egyikben az állami tulajdonú kht. a Megaholding Kft.-vel kötött a cég belső szabályait és a közbeszerzési szabályokat megszegve szerződést, mondta. A kht. informatikai rendszerének szoftvertámogatására és fejlesztésére írt ki közbeszerzési eljárást, amelyet egyedüli pályázóként nyert meg a Megaholding Kft.

Budai Gyula írásos összefoglalója szerint a kft. pályázata a határidő után egy nappal érkezett be, valamint a cég valótlan tartalmú nyilatkozatot tett közjegyző előtt arról, hogy nincs adótartozása, miközben az APEH 104 millió forintot követelt rajta. Emellett - bár hiányos volt a cég teljesítése - a teljes összeget átutalták a kft.-nek. Budai Gyula felhívta a figyelmet arra, hogy a cég a szerződés megnyerése utáni két hónapon belül csőd közeli helyzetbe került.

A kormánybiztos szerint ebben az ügyben 125 millió forint kár érte az államot. Az ügyben a kht. vezetője tett feljelentést, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés, valamint köz- és magánokirat-hamisítás gyanúja miatt, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) pedig elrendelte a nyomozást december 8-án.

A másik ügyben a Magyar Közút Kht. a Gts Datanet Távközlési Kft.-vel kötött ugyancsak a közbeszerzési szabályok megkerülésével szerződést, itt az államot több mint 130 millió forint kár érte, mondta Budai Gyula. Mint hozzátette, a kft. nem felelt meg a pályázati kiírásban szereplő feltételeknek, ennek ellenére vele kötöttek szerződést.

Budai Gyula írásos tájékoztatója szerint "egy sor olyan, gazdaságilag és szakmailag indokolatlan és jogilag több okból is érvénytelen szerződést kötött a Magyar Közút Zrt., amelyért jelentős összeget fizetett" ugyan, de a cserébe kapott szolgáltatást nem tudta felhasználni.

Ebben az ügyben is a Magyar Közút újonnan megválasztott vezetője tett feljelentést a rendőrségen, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés, csalás és magánokirat-hamisítás gyanúja miatt, ismeretlen tettes ellen. A kormánybiztos tájékoztatása szerint a BRFK ebben az ügyben is elrendelte a nyomozást.

A harmadik ügyben Budai Gyula elmondása szerint a BMSK Zrt. érintett, amely Csáky Lajos hódmezővásárhelyi festőművésztől, Szilvásy György volt titokminiszter apósától vett 10 millió forintért öt képet, ám azok csak 3 millió forintot értek a szakértő szerint. Budai szerint a vizsgálat megállapította, hogy a számlát később állították ki, mint ahogy a vállalkozási szerződést aláírták volna. Ebben az ügyben a BMSK Zrt. tett jogi képviselője útján feljelentést magánokirat-hamisítás, hűtlen, illetve hanyag kezelés és felbujtás gyanúja miatt.

Budai Gyula írásos tájékoztatója szerint a BMSK Zrt.-nek 2008 novemberében - amikor a bűncselekmény történt - a Szilvásy Györgyöt is foglalkoztató Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. volt az egyetlen részvényese.