Hullottak a fejek a szegedi közgyűlésen

2010.12.10. 21:38
Nyolc önkormányzati tulajdonú cég vezetőjét váltotta le pénteki ülésén a szegedi közgyűlés. A személyi kérdésekről zárt ülésen döntöttek a képviselők.

Vezetőváltás történt pénteken a Szegedi Vásár és Piac Kft., a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft., a Szeged Pólus Nonprofit Kft., a Szegedi Közlekedési Kft., a Szegedi Városkép Kft., a Szegedi Ifjúsági Ház Nonprofit Kft.-t, az IKV Zrt. és a Városi Televízió Szeged Nonprofit Kft.élén. A cégek többségénél az év végéig kettős ügyvezetés lesz, egyedüli kivétel az IKV Zrt., ahol szombattól már csak az új vezérigazgató dolgozhat. A szavazásról az MSZP és a Szabad Város Egyesület képviselői kivonultak.

A szegedi közgyűlés korábban egy ideiglenes bizottságot hozott létre az önkormányzati cégek és a polgármesteri hivatal elmúlt nyolcéves tevékenységének átvilágítására. A Gyimesi László szegedi Fidesz-elnök vezette testület ahhoz a nyolc céghez rendelt ki jogászokból, közgazdászokból, informatikusokból és könyvvizsgálókból szakértőket, amelyeknek vezetőit a pénteki közgyűlésen leváltották, a döntést azonban szabálytalanságokra hivatkozva Botka László (MSZP) polgármester felfüggesztette.

Mondvacsinált indokok

Bohács Zsolt, a Fidesz-KDNP frakciójának vezetője az mondta, az önkormányzati cégek élén alaposabb előkészítés előzte volna meg a vezetőváltást, Botka László polgármester azonban ezt lehetetlenné tette azzal, hogy "mondvacsinált indokokkal" akadályozza a vizsgálóbizottság munkáját.

A politikus szerint felmerülhet annak a lehetősége, hogy a szocialista polgármester az időt húzza, az új vezetők kinevezése azonban lehetővé teszi, hogy elindulhasson az elmúlt nyolc év működésének átvilágítása.

Kozma József szocialista frakcióvezető szerint a "Fidesz-Jobbik mutyi" eredménye a cégvezetők leváltása. A politikus szerint elfogadhatatlan, hogy úgy neveztek ki új vezetőket a közfeladatokat végző cégek élére, hogy a jelölteket sem a közgyűlés, sem a szakbizottságok nem hallgatták meg.

A polgármesterrel együtt huszonkilenc tagú szegedi közgyűlésben tizennégy fideszes, egy LMP-s és egy jobbikos, valamint tizenkét, az MSZP és az Összefogás Szegedért Egyesület közös listáján bejutott képviselő dolgozik, így a testületben önmagában sem az MSZP-nek, sem a Fidesznek nincs többsége.

Inflációval megegyező díjemelések Szegeden

Az inflációval megegyező, 4,7 százalékos mértékben emelkednek az önkormányzati hatáskörbe tartozó közüzemi és szolgáltatási díjak Szegeden, ez alól csupán a köztemetés kivétel, ahol 15-17 százalékos áremelkedés lesz. Az ivóvíz-szolgáltatás normál havi alapdíja 800 forint lesz, egy köbméter ivóvíz 190 forint, egy köbméter szennyvíz elvezetése 445 forintot kerül majd, döntött a közgyűlés.

A szegedi tömegközlekedés menetjegyeiért 280 forintot kell fizetni jövőre, a tanuló és nyugdíjas havi bérlet 2850, a teljes árú bérlet 6200 forint lesz.
A belvárosban az egyórás parkolójegy 400 forintba kerül 2011-ben, a minden övezetre érvényes havi parkolóbérlet 24 860, az éves 231 ezer forint lesz.

Szociális lakbérként a lakások elhelyezkedésétől és komfortfokozatától függően négyzetméterenként 84 és 309 forint között kell fizetni Szegeden 2011-ben.

Az adórendelet módosítása alapján az idegenforgalmi adó éjszakánként és személyenként 380 forintról 410 forintra emelkedik. A vállalkozások által fizetendő építményadó négyzetméterenként 1050 forintról 1200 forintra nő, a 20 négyzetméternél kisebb alapterületű ingatlannal rendelkező vállalkozások azonban mentességet kapnak.