A HM szerint nem kellett megvédeni Horn Gyula ágyát

2010.12.11. 17:03
A honvédelmi minisztérium szerint nem igaz, hogy Orbán Viktor miniszterelnök személyes közbenjárására maradhatott volna Horn Gyula a tárcához tartozó kórházban, ahol három éve ápolják. A tárca szerint soha fel sem merült, hogy hazaküldjék a volt kormányfőt.

"Soha, sem az Állami Egészségügyi Központ, sem a honvédelmi minisztérium jelenlegi vezetése részéről nem merült föl, hogy Horn Gyulát ne ápolják tovább a Honvédkórházban" – áll a honvédelmi minisztérium szombati közleményében, amelyet - mint írják - "az elmúlt napokban a sajtóban megjelent félrevezető híradások helyreigazítására" adtak ki.

Az Atv.hu szerdán számolt be arról, hogy információik szerint a honvédelmi tárcánál felmerült: haza kellene küldeni a volt miniszterelnököt az Állami Egészségügyi Központból, a minisztériumhoz tartozó kórházból, ahol 2007 szeptembere óta ápolják egy kamerákkal és őrökkel biztosított, egyágyas VIP szobában. Az Atv.hu azt írta: úgy tudják, hogy Orbán Viktor miniszterelnök személyes közbenjárására tekintett el a honvédelmi tárca Horn hazaküldésétől. Az Atv.hu értesülését a cikk megjelenése előtt sem cáfolni, sem megerősíteni nem kívánták a Miniszterelnökségen, és akkor még a honvédelmi minisztériumnál se kommentálták.

A tárca szombati közleményében még annyi szerepel, hogy Horn Gyula kezelése folyamatos orvosi felügyelet mellett 2007 óta zajlik az intézményben, és róla, illetve kórházi ellátásáról "eddig sem és ezután sem kívánnak orvosai tájékoztatást adni".

Horn Gyula pontos betegségét hivatalosan soha nem nevezték meg, de a kiszivárgott hírek alapján valószínű, hogy Alzheimer-kórban szenved. E betegség kezeléséhez folyamatos ápolás szükséges, bár kifejezetten kórházi körülményeket nem igényel.