Utcára kerülhet egy aszódi család

2010.12.12. 22:57
A forgalmazók úgy reklámozzák a mobilházat, hogy nem kell rá építési engedély. Egy aszódi férfi, Balatoni Imre és családja házát azonban az engedély hiányára hivatkozva akarja elszállíttatni az önkormányzat. A fő probléma, hogy nem világos a mobilház státusza: jogilag ugyanis még nem definiálták.
haz6

Egy aszódi család közel egy éve úgynevezett mobilházat telepített saját telkére. Eredetileg építkezni szerettek volna, az építési engedélyt megkapták, de régészeti ásatásokat kellett volna végeztetniük. Anyagi helyzetük nem tette lehetővé sem azt, hogy ásatást végezzenek, sem az építkezést, meséli Balatoni Imre. Ekkor jutott eszükbe a mobilház lehetősége. A mobilházat nem építik, hanem a helyszínre szállítják, telepítik, így régészeti szempontból nem bolygatja a talajt, jóval olcsóbb megoldás, mint az építkezés, ráadásul nem kell rá engedély, legalábbis így reklámozzák a forgalmazók. A család próbált együttműködni az önkormányzattal, ezért állásfoglalást kért, de nem kapták meg. A válaszadási határidő lejártakor a házat a telekre szállíttatták, beköltöztek. Most, nagyjából egy évvel később eldőlni látszik, hogy a ház nem maradhat, mert nem engedélyeztették.

Az önkormányzat műszaki osztályán azt mondták, időben válaszoltak, de a levél tértivevénnyel visszaérkezett. Ráadásul nem is állásfoglalást, hanem építési engedélyt kellett volna kérniük, mert az önkormányzat építménynek tekinti a mobilházat. Ennek hiányában, és mivel a mobilház nem felel meg a helyi rendeletnek - például a tető dőlésszöge sem felel meg az előírásnak -, az önkormányzat elrendelte a bontását, pontosabban az elszállítását.

Andó Gergely, a Domino Mobilház projektigazgatója szerint a probléma az, hogy nincs általános jogi szabályozás a mobilházakról. A döntés ki van adva az önkormányzatoknak, amelyek Andó szerint nem tudnak lépést tartani az építészet területén megjelenő új lehetőségekkel, nincsenek tisztában ezekkel. A szakértő nem tartja ezt meglepőnek, hiszen a magyar lakosság sem nyitott az újításokra, így az önkormányzatok nem gyakran találkoznak ilyen ügyekkel.

haz3

Jámbor Attila ügyvéd szerint jogi szempontból az a probléma, hogy nincs definiálva a mobilház, így nincs egységes szabályozás. Másfelől azonban a mobilház, mivel „állagának sérelme nélkül bármikor leszerelhető, eltávolítható, áthelyezhető és másutt ismét üzembe helyezhető”, ebből a szempontból nem minősül építménynek. Ezzel érvelnek a forgalmazók is. Ez azonban túlzás - mondja az ügyvéd - hiszen ezek lakott műtárgyak.

Hasonló állásponton van az Építésügyi Igazgatási Szakmai Kollégium is. A kollégium szakemberei megalkottak egy állásfoglalást, amely szerint a mobilház építménynek számít, így engedélyköteles. Érvelésük szerint az építmény fogalmába a késztermékként az építési helyszínre szállított műszaki alkotás, tehát a mobilház is beletartozik. Elhelyezését követően a mobilház már nem mobil, és a rendeltetésénél és a szerkezeténél fogva épület, hiszen jellemzően emberi tartózkodásra szolgál. Így a forgalmazók érvelése, miszerint  az építmény fogalom szerinti helyhez kötöttségi kritérium nem teljesül, hibás. Ez az állásfogalás, amely jelenleg csak szakemberek számára hozzáférhető, egyelőre csak támpontként szolgál a jogalkalmazónak, nem számít jogszabálynak.