Újfehértón 150 házat vett körül a víz

2010.12.13. 12:15
Egyre súlyosabb a belvíz-helyzet a Újfehértón. A Szabolcs megyei kisvárosban 150 ház van közvetlen veszélyben, négy utcát részlegesen lezártak, egy embert pedig kiköltöztettek lakásából. A településen múlt szerda óta harmadfokú belvízvédelmi készültség van. A melléképületekben már az állatok is veszélyben vannak.

Száz éve nem volt ennyi víz a városban, már 150 házat fenyeget a belvíz - közölte Nagy Sándor, Újfehértó független polgármestere. Eddig 4 ezer homokzsákot, 150 köbméter homokot használtak fel a védekezéshez. Hétfőn a vízügyi szakemberekkel tanácskoztak a védekezésről, a tűzoltók folyamatosan szivattyúzzák a vizet, eddig 170 órát teljesítettek a berendezések. A hétvégén négy utcát - Kölcsey, Görgey, Honvéd, Munkás - szakaszosan le kellett zárni, mert járhatatlanná váltak. Ezek a település legmélyebben fekvő részei, egybefüggő víz borítja a földeket, kerteket. Eddig egy ház lakóját kellett kiköltöztetni, őt szükséglakásban helyezték el.


A veszélyeztetett épületek között sok régi, vályogból készült, vagy sárfalú épület. Ezekkel várhatóan később, tavasszal lesz gond, amikor a falaik kiszáradnak, és elkezdenek repedezni. Várható, hogy további kiköltöztetésekre lesz szükség. Az érintettek átmeneti elhelyezéséről az önkormányzat gondoskodik majd.

Rengeteg pincét öntött el a víz, a polgármester hétfőn rendelte el, hogy készüljön teljes felmérés, hány pince és melléképület van veszélyben. Mint elmondta, már több mint tíz család kérte a tűzoltók segítségét az addig a pincében lévő kazánok kiemeléséhez a vízből. A kazánokat máshol helyezték el, hogy egyáltalán fűteni tudják a lakásokat.

A pincéken kívül a melléképületekben is egyre több a víz. Veszélybe kerültek több helyen az állatok, ezért azt tanácsolják a gazdáknak: vagy rokonoknál, ismerősöknél helyezzék el őket, vagy vágják és fagyasszák le őket, vagy pedig füstöljék meg és akasszák a padlásra, ahol nem érheti víz.

Jelenleg fagypont alatti a hőmérséklet, további elöntések most nem várhatók, de a polgármester attól tart, a helyzet a jövő hétre még tovább romolhat, mert a meteorológusok felmelegedést ígérnek. Nagy Sándor hozzátette azt is: a településen a rendőrség fokozott járőrszolgálatot lát el, hogy segítse a biztonságos munkát, a védekezést.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport