Három és fél évet kapott Varga Tamás

Tizenegy évvel a bűncselekmények elkövetése után Varga Tamást hárommilliárd forintos csalásért első fokon három és fél évi börtönre ítélte a Fővárosi Bíróság szerdán. Ugyanennyit kapott a másodrendű vádlott, a többi 21 vádlottat felmentették, illetve megszüntették ellenük a büntetőeljárást. A bíró az ítélet szóbeli indoklásakor hosszasan elemezte a "példátlanul hosszú" eljárás okait, azt, hogy miért tartják ezt a pert sokan állatorvosi lónak. Az ítélet nem jogerős.

Varga Tamás és vádlott-társai az ügyészség szerint egy olyan névleg működő cégcsoportot hoztak létre, amelynek tagjai különböző beruházások ürügyén fiktív szerződésekkel, körbeszámlázással jogtalanul vettek fel három milliárd forint áfa-visszatérítést 1996 szeptemberétől 1999 végéig. Az eljárás elhúzódásához az is hozzájárult, hogy Varga Tamás egykori üzletember, a Fidesz volt gazdasági tanácsadója, akit már jogerősen elítéltek különféle gazdasági bűncselekmények elkövetésért, még a büntetőeljárás elején külföldre szökött, és Hollandiából hozták haza 2005-ben. A vádlottak a vád szerint többek között nemzetközi kamionterminál, sportcentrum, kastélyszálló és lakópark építésére hivatkozva igényeltek vissza áfa-milliárdokat.

Az eredetileg 24 vádlottas ügyben időközben egy vádlott meghalt, az ügyészség 835 tételből álló bűnjel-jegyzékben felsorolt okiratok tömegével igyekezett alátámasztani a vádat. A szakértői vélemények elkészítése miatt is hosszadalmas és lassú eljárást még vontatottabbá tette több vádlott betegsége, kórházi kezelése, illetve az egyik vádlott autóbalesete. A 2003-ban benyújtott vádat 7 ügyész képviselte az évek során, a védelem munkájában pedig több mint 40 ügyvéd vett részt.

Az ítélet nem jogerős, mert az ügyész az első és a másodrendű vádlott esetében súlyosításért, a többi vádlott esetében pedig bűnösség megállapítása és büntetés kiszabása érdekében fellebbez. Varga Tamás és elítélt vádlott-társa felmentésért fellebbez, az első fokon felmentett vádlottak és védőik tudomásul vették az ítéletet.