Polipakták miatt tett feljelentéseket a XVIII. kerületi fideszes vezetés

2010.12.16. 20:34
Elszámoltatói munkacsoportot alakított a főváros XVIII. kerületének fideszes vezetése. Az alpolgármester szerint "polipaktákat" találtak az előző, szocialista vezetés szerződéseit vizsgálva. Négy ügyben feljelentést tett az alpolgármester csütörtökön.

Megkezdte az elszámoltatást a Fidesz a főváros XVIII. kerületében is, jelentette be Lévai István Zoltán alpolgármester, aki csütörtökön több feljelenést is tett a Fővárosi Főügyészségen ismeretlen tettes ellen a kerület előző, szocialista vezetése alatt történt ügyekben.


Az alpolgármester elmondta: az ő vezetésével Pestszentlőrinc-Pestszentimrén az új fideszes polgármester, Ughy Attila javaslatára egy úgynevezett elszámoltatói munkacsoport alakult. "A XVIII. kerület mindennapjait, a különböző színtereket teljesen átszövő, behálózó, azokat gúzsba kötő szerződéseket, polipaktákat találtunk" – mondta az alpolgármester, és részletesen beszámolt a feljelentésekben szereplő négy ügyről.

Az egyik ügy visszadátumozott szerződésekkel kapcsolatos, és Lévai szerint az önkormányzati tulajdonban álló városüzemeltető kft. korábbi ügyvezetőjét is érinti. Lévai szerint 2010 tavaszán az akkori polgármester utasította a városüzemeltető kft. ügyvezetőjét, hogy minden olyan beruházást és fejlesztést, valamint minden olyan kiadást, amely nem a biztonságos működés megvalósítását szolgálja, zárolni kell az év hátralévő időszakára. Az ügyvezető ezután Lévai feljelentése szerint arról értesítette a kerületi közút- és járdahálózat-felújítást végző kivitelezőt, hogy a felfüggesztés a városüzemeltetési feladatokra nem vonatkozik, ugyanakkor a megrendeléseket vissza kell dátumozni, mert lejárt a közbeszerzési szerződés. A fideszes politikus információi szerint több mint 50 millió forint értékben dátumoztak vissza csaknem húsz megrendelt munkát.

A másik ügy tervezési szerződésekkel függ össze. Lévai szerint az egyik, 40 millió forint plusz áfa díjú tervezési szerződés ügyében megalapozott a gyanú, hogy a nyertes tervezőiroda nem teljesített szerződésszerűen. "Fennáll a gyanú, hogy bizonyos személyek a vezetés környékén olyan alvállalkozók bevonására bírták a fővállalkozót, hogy az megalapozza a vesztegetés gyanúját" – mondta az alpolgármester.

Az ügyek harmadik csoportja az ugyancsak önkormányzati tulajdonú M18 Kft.-vel függ össze, állítja az alpolgármester. Az M18 Kft-hez köthető ügyek közül említett egy, a piaci árnál szerinte lényegesen magasabb árú honlapkészítést.

A negyedik ügy a Projekt 18 Kft.-t érinti, amelynek nevében - a Lévai által hivatkozott belső ellenőri jelentés szerint - 2009-ben 23-szor kötöttek megállapodást karbantartási munkálatokra, és ezek közül 4 alkalom kivételével minden esetben olyan építőipari vállalkozással, amelynek kültagja a megbízások megkötésekor a Projekt 18 Kft. egyik döntéshozója volt.

A fideszes alpolgármester becslései szerint a négy feljelentéssel összefüggő kárérték 50-100 millió forint között van.